Danica Vukićević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zahvaljujem se onima koji su glasali za mene, ali i onima koji nisu glasali za mene, bila je prva reakcija nove laureatkinje NIN-ove nagrade Danice Vukićević, koja je nagrađena za roman "Unutrašnje more".

Spisateljica Danica Vukićević je, nakon što su članovi žirija pročitali njeno ime kao dobitnice 69. NIN-ove nagrade za knjigu „Unutrašnje more“, istakla u obraćanju novinarima u hotelu „Moskva“ da izbor njenog romana ima veliku simboličku težinu s obzirom da je „napisan vrlo rizično“:

Članovi žirija s Danicom Vukićević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Glupo je da prepričavam ono što sam radila. To je jedna od dopustivih stvari da čovek objašnjava ono što radi. Ali treba prepustiti čitaocima da se pozabave time. Ta poluga koju sam ja izabrala je uslovno rečeno fragment, ali svi ti fragmenti su povezani. To je jedna složena priča – pojasnila je laureatkinja NIN-ove nagrade.

No, poželela je da istakne jednu bitnu stvar:

– Ja 30 godina pišem i objavljujem. I svi znaju da sam ja pesnikinja. I kada si pesnikinja, uvek ti kažu: „Pa može, pa neka“, ali sada će biti velika frka jer kada napišeš roman to je dobro. Ali, pošto, između ostalog, pišem poeziju a i priče, onda mi nije strano da pišem romane.

Važna stavka u pisanju „Unutrašnjeg mora“ bila je ta što autorka, kako je priznala, nije imala nikakve predumišljaje:

– Nije da sam jednog dana sela i rekla sebi – E sada ću napisati nešto. Između ostalog pustila sam da tekst izlazi iz mene s potpunom slobodom i potpunom radošću. Ovu knjigu doživljavam kao čistu radost. Važno mi je da imam čist odnos s tekstom, sa svim elementima književnog života koliko god je to moguće. Želim da spasim dušu i da se dobro osećam. I kada su mi javili da sam ušla u najuži izbor, nisam mogla da se smirim i bila sam potpuno izbezumljena. Danima nisam mogla da se smirim i stalno sam govorila sebi – Budi to što jesi. Ova knjiga ima svoj samostalni život. Želim da se zahvalim žiriju što je to video, i ljudima koji su verovali u mene. Ali, ne baš previše i zato im se i zahvaljujem – poručila je spisateljica.

Danica Vukićević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Danica Vukićević, koja je rođena u Valjevu 1959. godine, do sada je objavila knjige poezije „Kao hotel na vetru“, „Kada sam čula glasove“, „Šamanka“, „Luk i strela“, „Prelazak u jednu drugu vrstu“, „Visoki fabrički dimnjaci“, „Svetlucavost i milost“, „Dok je sunca i meseca“, „Ja, Klaudija“, ali i dela kratke proze „Na plažama“ i „Život je gorila“, odnosno zbirke pripovedaka „Majka obrnutih stvari“. Ovenčana je nagradama „ProFemina“, „Biljana Jovanović“ i „Milica Stojadinović Srpkinja“, a bavi se i književnom kritikom i esejistikom.

Danica Vukićević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Danica je tek sedma žena koja je dobila NIN-ovu nagradu i drugi put se desilo da dve godine zaredom (prošle laureat Milena Marković) prestižno književno priznanje ode spisateljicama u ruke.

Bonus video: Milena Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare