Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade za najbolji roman 2022. godine je Danica Vukićević za roman "Unutrašnje more", objavljeno je danas na konferenciji u hotelu "Moskva", jer je posredi inventivna knjiga.

Laureata 69. NIN-ove nagrade u ime stručnog žirija kojim je predsedavao Teofil Pančić pročitala je Marija Nenezić, obrazloživši da je u pitanju „formalno inventivan roman koji preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke, od matarijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu“.

– Jezičkom suptilnošću Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta. Upravo ta romaneskna slika sveta je ključna za ovaj roman – rekla je Nenezićeva.

Pored romana Danice Vukićević „Unutrašnje more“ žiri koji je radio u sastavu Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović i Teofil Pančić je birao između naslova koje su potpisali Milan Tripković za „Klub istinskih stvaralaca“ (Fabrika knjiga), Goran Petrović za „Papir sa vodenim znakom“ (Laguna), Mirjana Drljević za „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“ (Booka), Uglješa Šajtinac za „Koljka i Sašenjka“ (Arhipelag) i Marijana Čanak za „Klara, Klarisa“ (Bulevar books)

I dok je Teofil Pančić, koji je svečanom proglašenju dobitnika NIN-ove nagrade bio sprečen da pristustvuje zbog bolesti, svoj glas dao knjizi Milana Tripkovića, a Marija Nenezić je glasala za Uglješu Šajtinca, ostalo troje članova svoj glas dali su za roman Danice Vukićević.

Danica Vukićević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Samo retki uspevaju da iskorače iz usko lirske perspektive i donesu širu romanesknu sliku sveta. To je ulaznica u svet romana, a to je Danica uspela – kazala je Nenezić i pohvalila ostale autore iz najužeg izbora.

Govoreći o dobitničkom romanu, Žarka Svirčeva je istakla da je inovativno u njemu to što Vukićevićeva „nudi romanesknu sliku sveta preko fragmenata pokazujući njihovu tranfsormativnu moć.“

– Ono što smo navikli da fragmenti razbijaju, ovde autorka uspava da pokaže jezičkom sugestivnošću da fragment može da bude kohezivna snaga teksta. Fragmenti svedoče o žudnji za celinom i za totalitetom. Ta žudnja je ispripovedana iz autsajderske perspektive, imamo jedan vrlo autentičan glas, veseo, anksiozan, ranjiv, razigran, glas koji je takođe kohezivna snaga iz koje se izlučuje retko viđen etos ovog teksta – rekla je Svirčeva.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Milena Đorđijević je istakla tri bitne tačke i pitanja kada je reč o ovom romanu:

– Prvo je kako to debitanti mogu smelo i snažno i ubedljivo da postanu najbolji. Drugo, kako se od vrsne pesnikinje postaje snažan romanopisac, a treća stavka jeste ona žanrovske prirode. „Unutrašnje more“ pokazuje kako teorija kapitulira pred romanom. Pokazuje kako je roman zapravo anarhičan i nedisciplinovan i ključno pitanje je kako kroz negaciju romana kao književne norme, istovremeno postaje roman u najsnažnijem njegovom značenju, jer ovaj svet jeste duboko romaneskan, duboko doživljen od strane junaka i sveta koji se prikazuje. Roman pokazuje svet koji je duboko romaneskan, svet koji nam je predstavljen kao fragmetizovan i nesakupljiv ali Danica uspeva da ga poveže u totalitet. Od fragmentarnosti dolazi se do duše i Boga. Čitalac postaje aktivan sudeonik i dobija mogućnost da on da sliku sveta kao totaliteta, a ne kao što nam se predstavlja – rascepkan. Junakinja u romanu kaže da je duša velika i da se ne prodaje za kikiriki. Mi kažemo da ovaj roman ne prodaje dušu za kikiriki!

Danica Vukićević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Goran Korunović je istakao da je „Unutrašnje more“ roman „rizika radikalnog pisanja knjiga koje zahvata naše iskustvo od intimne ravni, interpersonalne, do društveno-političke stvarnosti, a dotiče se i metafizičkih tema“.

Inače, ove godine ističe mandat Teofilu Pančiću i Mariji Nenezić, te će sledećeg laureata birati dva nova člana žirija.

Bonus video: Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar