Dejvid Bouvi, Foto: INFevents.com / INSTAR Images / Profimedia

U svetlu antirasističkih protesta širom sveta, "Indipendent" podseća na intervju koji je slavni Dejvid Bouvi uradio 1983. godine sa novinarom MTV u kome je zapazio da je malo Afroameričkih muzičara prisutno na toj televiziji i da je za njih obično rezervisan termin između dva i šest ujutru.

Dejvid Bouvi (1947-2016) je, podseća „Indipendent“ na mnogo načina bio ispred svog vremena, a pažnju javnosti na društvenim mrežama je skrenula objava dela intervjua u kome slavni muzičar pita zašto MTV ne pušta crne izvođače već tom muzičkom TV stanicom dominiraju belci.

Nakon ocene da je MTV “solidno preduzeće” u kome se mnogo toga odvija, Bouvi kaže da je zapanjen činjenicom da je veoma malo crnih muzičara na i pita svog sagovornika zbog čega je to tako.

Sagovornik pokušava da tu činjenicu opravda objašnjenjem da je to u skladu sa pravcem koji MTV zastupa.

– Naš kanal je usko orijentisan i usmeren na konkretnu publiku, ne na svu populaciju – izjavio je predstavnik MTV, na šta je Bouvi rekao: „To je očigledno“.

– Evidentno je da crne izvođače možemo videti između pola tri i šest ujutru. Samo nekolicina je prisutna u dnevnom terminu. Mnogo crnih umetnika pravi vrlo dobre muzičke spotove i iznenađen sam da oni nisu na Em-Ti-Viju – konstatovao je Bouvi.

Na to je njegov sagovornik rekao da bi ljudi u drugim delovima SAD, van Njujorka i Los Anđelesa, recimo na Srednjem zapadu, bili „na smrt preplašeni Princom“ ili „nizom drugih crnih lica”.

– Nije li to interesantno? – bila je Bouvijeva reakcija.

Objava snimka iz 1983. godine na „Tviteru“ izazvala je niz pozitivnih komentara i veličanje ličnosti Dejvida Bouvija.

„Neverovatan je. Saterao je sagovornika do zida sa takvom elegancijom; Uvek je bio uzdržan gospodin. RIP dobri gospodine; Bouvi sedi smireno dok njegov sagovornik daje sve od sebe da odbrani i objasni rasističke namere MTV-a”, samo su neki od komentara ispod objavljenog snimka intervjua.