Sa okupljanja umetnika ispred BIGZ-a u martu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Umetnici okupljeni oko udruženja Beogradska alternativna scena pozvali su sve zainteresovane da se okupe sutra od 15 sati u Kulturnom centru Grad na razgovoru oko pronalaženja novog prostora za one koji su stvarali u studijima i ateljeima BIGZ-a odakle su proletos iseljeni.

„Kolege muzičari, ali i svi zainteresovani – u nedelju u KC Gradu pravimo druženje i skupštinu novonastalog udruženja Beogradska alternativna scena, okupljenog sa ciljem pronalaska novog prostra za alternativnu i nekomercijalnu kulturu i umetnost. Upoznaćemo se malo i družiti uživo sada kada je to izvodljivo i podnećemo izveštaj i konsultovati se sa vama šta smo radili do sada, kako stvari stoje, šta dalje… Ovo nije poziv samo članovima, već svim zainteresovanima, a moći će i da se učlani u organizaciju na licu mesta, što će omogućiti i učešće na skupštini“, poručio je na društvenim mrežama Boris Vlastelica, frontmen grupe Repetitor, izglasan za predsednika udruženja.

Vlastelica je, nakon što je registrovano udruženje Beogradska alternativna scena, rekao za Nova.rs da je prioritet udruženja da „pronađe prostor u kom će biti dovoljno mesta za sve bendove i umetnike, po uzoru na to kako je bilo u BIGZ-u, da to rešenje bude na duže staze i da svi budu na jednom mestu, a ne raštrkani po gradu“.

Muzičari, slikari i drugi umetnici sa nezavisne scene ostali su bez prostora za rad proletos kada su, posle prodaje BIGZ-a, zakupci studija i ateljea u zgradi u kojoj su radili decenijama dobili nalog da se isele. Njihove predstavnike su krajem marta, kada su se okupili ispred BIGZ-a, predstavnici gradskih vlasti pozvali na razgovor i obećali da će rešenje za umetnike sa nezavisne scene koji su radili u BIGZ-u biti pronađeno.

Umetnicima je, kako smo pisali, prvo ponuđeno da sačekaju da grad otkupi i renovira prostor Stare šećerane na Čukarici, a potom je gradski urbanista Marko Stojičić, govoreći u medijima o obnavljanju fasade Pošte na Savskom trgu, izneo kao mogućnost da se u tu zgradu presele umetnici koji su ranije koristili prostore u BIGZ-u. Potom je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao da je mogućnost preseljenja umetnika u kompleks Stare šećerane „na dugom štapu“ i izjavio da je grad „pronašao do sada šest napuštenih kotlarnica koje će posle rekonstrukcije biti ponuđene mladim bendovima i umetnicima koji su koristili zgradu BIGZ-a na besplatno korišćenje“, da je grad napravio komisiju koja treba sve da ih obiđe, a da se jedna od tih kotlarnica nalazi u Rakovici.

Umetnici okupljeni oko Beogradske alternativne scene nisu se oglašavali o predlozima gradskih vlasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar