Boris Vlastelica Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Muzičari, slikari i drugi umetnici koji su ostali bez prostora za rad u zgradi BIGZ-a i formalno su registrovali udruženje Beogradska alternativna scena, a predsednik je Boris Vlastelica, frontmen grupe Repetitor, saznaje portal Nova.rs. Prvi cilj ovog udruženja je da kroz razgovore sa gradskim vlastima pronađu zgradu u koju će moći da se usele studija, ateljei i drugi prostori potrebni za rad nezavisnoj beogradskoj umetničkoj sceni.

– Prioritet nam je da pronađemo prostor u kom će biti dovoljno mesta za sve bendove i umetnike, po uzoru na to kako je bilo u BIGZ-u, da to rešenje bude na duže staze i da svi budemo na jednom mestu, a ne raštrkani po gradu – kaže Boris Vlastelica.

Pored Vlastelice, među osnivačima je još osmoro muzičara, producenata i vizuelnih umetnika, ali u novom udruženju ističu da je njihov cilj da se izbore za uslove za rad praktično svih koji su radili proteklih godina u BIGZ-u, a potom morali da se isele jer je zgrada prodata, kao i drugih nezavisnih umetnika.

Umetnici i zakupci studija i ateljea u BIGZ-a su sa skupa krajem marta zatražili od grada da im ponudi novi prostor u kom bi mogli da nastave da rade, nakon čega su iz gradske uprave pozvali njihove predstavnike na razgovore. U preliminarnom razgovoru rečeno im je da je grad voljan da pomogne i da bi zvaničan sastanak trebalo da bude održan do kraja ove nedelje. Do tog sastanka još nije došlo.

Dok problem sa prostorom u kom će raditi ne bude rešen, zakupci doskorašnjih muzičkih studija spakovali su opremu u magacine.

Predstavnici grada su, prema našim saznanjima, ponudili nekoliko mogućih prostora, među kojima je i Fabrika šećera na Čukarici, poznatija kao Stara šećerana, kompleks stavljen pod zaštitu kao spomenik kulture grada Beograda. Na sastanku članova Beogradske alternativne scene i gradskih čelnika bi, kako nezvanično saznajemo, trebalo da se razgovara i o drugim mogućim prostorima koje će predlagati i oni sa svoje strane, kao i grad sa svoje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar