Marija Kalas Foto:John Baker / Topfoto / Profimedia

Operski gala koncert "Rađanje zvezde" povodom 100 godina od rođenja slavne Marije Kalas biće održan u subotu, 9. septembra od 20 časova, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, saopštili su organizatori.

Uz pratnju umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i pod dirigentskom palicom maestra Daniela Agimana, publika će slušati internacionalne umetnike koji nastupaju na svetskim scenama: sopran Inma Hidalgo (Španija), mecosopran Egle Vajs (Litavanija), tenor Karlo Rafaeli (Italija), baritoni Huan Karlos Heredia (Meksiko) i Simon Meklinski (Poljska), kao i srpski tenor Zoran Todorović.

Marija Kalas
Marija Kalas Foto: ts3 / Zuma Press / Profimedia

Jedna od najvećih operskih pevačica 20. veka, grčko-američki sopran Marija Kalas (Njujork, 1923 – Pariz, 1977) preminula je u Parizu 16. septembra 1977. sa svega 53 godine, a misterija oko njene smrti do danas nije u potpunosti rešena.

Njen talenat i život i danas služe kao inspiracije brojnim umetnicima širom planete, kada je reč o operskoj muzici, i svetu filma i knjiga.

Poznat je biografski film „Kalas zauvek“ (Callas Forever 2002) Franka Zafirelija, gde je veliku divu igrala francuska glumica Fani Ardan, dok je sa njom ekran delio veliki Džeremi Ajrons.

Beogradska publika je dugi niz sezona gledala dramu „Master klas“ američkog pisca Terensa MekNelija, u režiji Alise Stojanović za produkciju Bitef teatra od 1996. godine, gde je opersku umetnicu Mariju Kalas tumačila Jelisaveta Seka Sablić.

Upravo ova diva inspiracija je koncerta „Rađanje zvezde“ koji Internacionalna operska fondacija, u saradnji sa fondacijom „Siaa-foundation“ priprema za 9. septembar na sceni Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.

Bonus video: Koncert Bili Ajliš