Emir Kusturica Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Žiri za dodelu nagrade "Dejan Medaković" doneo je jednoglasnu odluku da nagradu "Dejan Medaković" Izdavačkog preduzeća "Prometej" za 2022. godinu dodeli knjizi Emira Kusturice "Vidiš li da ne vidim" u izdanju Srpske književne zadruge (Beograd, 2022).

Kako je žiri naveo u obrazloženju, Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu – putopis u životopis Petera Handkea.

– Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti – piše u obrazloženju nagrade gde se dodaje da je Kusturicina knjiga istovremeno i o vlastitom odrastanju i detinjstvu.

Foto:Promo

Prožeta ličnim opservacijama i impresijama, u stalnom preplitanju sa literaturom, opsednuta karakterom i opisom hodača po žici na gradskom trgu /sajli iznad Drine kod Višegrada, sa bogatim reminiscencijama na filmsku umetnost, osobito na „Nebo nad Berlinom“ Vima Vendersa, i Kusturičina knjiga je putopis.

U tom putopisu centralna figura je njen junak, Petar Apostol Speleolog, istraživač zaboravljenih starina, etičkih i estetskih.

„Handke je časni primerak onih koji su podneli najveće žrtve u borbi za pravo na svoju Istinu, koja ne mora nužno biti i jedina jer takve, jednoumne istine nema niti je može biti. Knjiga Emira Kusturice je filozofski traktat kad i novinska reportaža, putopisni brevijar kada i filmski žurnal, biografsko štivo kad i memoarska literatura, ljubavna ispovest kad i hronika zločina i mržnje, esej o kategorijalnosti vremena kad i lirsko hodočasničko putovanje od Višegrada, Sarajeva, Mećavnika, Stokholma do Velike Hoče“, stoji u obrazloženju.

Bonus video: Matija Bećković na promociji knjige Emira Kusturice