Nikita Milivojević i Miloš Latinović Foto: Nova.rs

Rok je vrlo kratak, jer Bitef je već u septembru i Nikita Milivojević, novi umetnički direktor i selektor, nema mnogo vremena da radi temeljno. Ali, s obzirom na njegovo iskustvo i na veze koje ima kao i Bitef teatar kao izvršni producent, nisam zabrinut, kaže za Nova.rs Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, povodom izbora novog umetničkog direktora čuvenog festivala.

Reditelj Nikita Milivojević je na tu funkciju imenovan na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda i dobio je mandat da, kroz svoju viziju Bitefa, odredi novi koncept i selektuje predstave za festival.

– Mi ćemo reagovati dobro i pružićemo mu svu moguću podršku kao selektoru. Pridružićemo mlade dramaturge, što je tradicija Bitefa, i sve ćemo da uradimo što je do nas da naredni festival bude u svetlu onoga što smo godinama unazad radili. Znači, ono što je Ivan Medenica kao umetnički direktor kreirao, da se u tom maniru i nastavi. Ali, naravno, ne možemo da očekujemo isto, jer selektori imaju različite afinitete. Na kraju krajeva, poznato je da se u selekciju ne mešamo, nego to ostavljamo umetničkom direktoru koji ovog puta, na njegovu nevolju mora da bude brz – objašnjava Latinović.

Ivan Medenica i Milos Latinovic Knjiga Recnik izvodjenja i savremenog pozorista
Ivan Medenica i Miloš Latinović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Medenica je, ističe naš sagovornik, vrlo revnosno radio i ova dva meseca u kojem nije imao mandat.

– Međutim, sve je još uvek otvoreno, nemamo nijedan čvrst dogovor. Nikita će morati da gleda i neke predstave  koje je Ivan gledao i da odluči koga će da odabere za selekciju. Ponavljam, nema mnogo vremena, veoma je kratko vreme za organizaciju jer su mnoge trupe već zaokružile dogovaranje za ovu godinu. Ali, Bitef ima taj kredibilitet da je to festival koji je velika referenca i za ličnu i za teatarsku biografiju. Zato nisam uplašen da ćemo dobiti neki krnji festival, nego kakav ga zamisli umetnički direktor, ali o idejama može više on da govori.

Miloš Latinović je napomenuo da je danas izabran i Odbor Bitef festivala, koji ima obavezu da pomaže umetničkom direktoru kao i da se postara oko finansija. Za predsednika ovog tela imenovana je Nataša Mihailović Vacić, gradska sekretarka za kulturu.

Bonus video: Ivan Medenica i Ivan Lalić – Šta će biti sa Bitefom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar