Foto:EDMOND SADAKA EDMOND / Sipa Press / Profimedia

Nikolas Angelić, američki pijanista srpskog porekla, preminuo je noćas u 51. godini, posle duge i teške bolesti.

„Slomljen sam… Bilo je to divno putovanje. Srećan put“, napisao je na Fejsbuku slavni violinista Nemanja Radulović na vest o smrti Nikolasa Angelića.

Nik Angelić bio je američki pijanista srpskog porekla. Važio je za jednog od najboljih savremenih pijanista, a divila mu se čuvena argentinska pijanistkinja Marta Argerič.

Angelić je rođen 14. decembra 1970. godine u Sinsinatiju, u državi Ohajo. U taj grad su njegovi roditelji Bora i Klara Angelić emigrirali 1965. godine. A upoznali su se u Beogradu gde je Klara Kadarjan, inače Ruskinja, došla da studira na Muzičkoj akademiji.

I upravo je Klara ohrabrila svog sina da sa samo pet godina, pod njenim mentorstvom, počne da svira klavir. Kada je Niku bilo samo sedam godina održao je prvi koncert u Americi izvodeći Mocartov „Klavirski koncert“. Kao veliki talenat sa 13 godina upisuje Pariski konzervatorijum, i već tokom školovanja počinje da niže prva priznanja.

Angelić je osvajao nagrade na klavirskim takmičenjima u Klivlendu, Tokiju, Solt Lejk Sitiju… Debi koncert sa Njujorškom filharmonijom održao je 2003. godine u Linkoln centru, a nastupao je i sa Francuskim nacionalnim orkestrom, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Čikaškim simfonijskim orkestrom… Nastupao je širom sveta – od Londona, preko Firence i Milana, do Haga i Pariza.

Objavio je i brojna izdanja za „Vorner“.

Svirao je i u Beogradu, i u sećanju mnogih je ostao njegov koncert u okviru 36. Bemusa sa Beogradskom filharmonijom i pod dirigentskom palicom Uroša Lajovica, kada je izvodio dela Vuka Kulenovića, Čajkovskog i Skrjabina.

Bonus video: Nemanja Radulović na Bemusu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar