Foto: Jason Bahr / Getty images / Profimedia

Morgan Sparlok, reditelj dokumentarca "Super size me" preminuo je u 53. godini, saopštila je njegova porodica.

Njegovi najbliži su objavili da je „preminuo mirno, okružen porodicom i prijateljima 23. maja u Njujorku od komplikacija raka“.

U filmu je Sparlok sproveo eksperiment u kojem je 30 dana jeo samo u Mek Donaldsu. Zabeleženo je njegovo fizičko i psihičko zdravstveno stanje tokom eksperimenta, te je istraživao korporacijski uticaj industrije brze hrane, koje podstiču nezdravu ishranu radi vlastitog profita.

Sparlok je 30 dana tri puta dnevno jeo u Meku te je morao da uzme „super veliku“ porciju ako bi mu bila ponuđena. U proseku je dnevno konzumirao oko 5.000 kalorija, te se kao rezultat toga, do kraja meseca ugojio 11.1 kg, što je bilo povećanje od 13 % njegove telesne mase, holesterol mu je porastao na 230, te je doživeo promene raspoloženja, te seksualnu disfunkciju. Trebalo mu je ukupno 14 meseci da dostigne telesnu težinu pre eksperimenta, piše „Gardijan“.

Razlog tog Sparlokovog istraživanja bio je veliki porast broja predebelih osoba u SAD-u, te tužba dve devojke protiv Mek Donaldsa, koje su ih optužile da su postale gojazne zbog njihovih proizvoda. Film je bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji dokumentarni film.

Bonus video: Komemoracija Jagošu Markoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar