Damo Suzuki
Damo Suzuki FOTO: Nick Soveiko

Damo Suzuki, pevač japanskog porekla koji je predvodio muzičku grupu Can tokom kreativnog vrhunca benda, preminuo je u 74. godini života.

Suzukijeva smrt potvrđena je u subotu preko Instagram naloga benda. Iako uzrok njegove smrti nije naveden, muzičaru iz Kelna dijagnostikovan je, po drugi put, rak debelog creva 2014. godine, 30 godina nakon prve dijagnoze.

„Sa velikom tugom moramo da objavimo da je, u petak, 9. februara 2024, preminuo naš divni prijatelj Damo Suzuki. Njegova bezgranična kreativna energija dirnula je mnoge širom sveta, ne samo sa Canom, već i sa njegovom turnejom po celom kontinentu. Damova ljubazna duša i drski osmeh će zauvek nedostajati“, navodi se u zvaničnoj objavi.

Rođen kao Kendži Suzuki u prefekturi Kanagava južno od Tokija, pevač je kao tinejdžer napustio rodnu državu da bi putovao po Evropi i živeo u hipi komunama. Godine 1970. osnivači benda uočili su ga kako svira kao ulični muzičar u minhenskom boemskom kvartu Švabing i angažovali ga da svira na njihovom prvom nastupu  te noći. Njegov improvizacioni stil pevanja – mešanje reči na engleskom, japanskom i sopstvenim izmišljenim jezicima – postao je ključan za Canov zvuk, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što se oženio i pridružio Jehovinim svedocima, Suzuki je napustio bend 1973. godine. Ponovo se pojavio sa nekoliko projekata novih bendova 1980-ih, uključujući sopstveni Damo Suzuki Band i muzičku kuću Damos Net Vork.

Suzuki, kome je prvi put dijagnostikovan rak debelog creva kada je imao 33 godine, 2014, dobio je tada 10 odsto šanse da preživi.

Damo Suzuki je u Srbiji nastupio 2011. godine, na Belefu, kao i u okviru muzičkog programa Festivala evropskog filma na Paliću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar