Preminuo reditelj Goran Paskaljević

Kultura 25. sep. 202020:53 > 21:4938 komentara
Podeli:
Goran Paskaljević preminuo je danas u Parizu, Foto: Zoran Lončarević

Jedan od najznačajnijih srpskih reditelja Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini, u Parizu.

Goran Paskaljević je rođen je 1947. u Beogradu, studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova, koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid…). Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u London 2010. prireditili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku o njegovom radu.

Nakon svog prvog igranog filma “Čuvar plaže u zimskom periodu” (1976) snimioje  više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. Reditelj je kultnih ostvarenja “Poseban tretman”, “Varljivo leto ’68”, “Bure baruta”… Na ovogodišnjem Festu je prikazan njegov poslednji film “Uprkos magli”.

Paskaljević je u ranijem intervjuu za Nova.rs povodom planova za snimanje novog filma rekao da se „vraća u Srbiju sa velikom radošću, ali i sa zebnjom nekoga ko oseća da sve manje pripada ovom vremenu i u suprotnosti je sa današnjim preovlađujućim kinematografskim estetskim merilima kod nas“.

Paskaljević je trebalo večeras u Leskovcu da primi nagradu „Živojin Žika Pavlović“ Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Zbog obaveza u Parizu planirao je da putem video snimka zahvali na priznanju.

U poslednjem intervjuu za portal Nova.rs govorio je o Jiržiju Menclu, restauraciji filma “Bure baruta” i ponovnoj distribuciji u Francuskoj  i planovima da na proleće krene sa snimanjem novog filma “Mačji krik”.

Jedan od prvih intervjua objavljenih na portalu Nova.rs bio je upravo sa Goranom Paskaljevićem povodom premijere njegovog filma “Uprkos magli” na Festu.

Časopis „Variety“ svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Filmografija Gorana Paskaljevića:

2019. Uprkos magli / Nonostante la nebbia / Despite the Fog

2016. Zemlja bogova / Dev Bhoomi / Land of The Gods

2012. Kad svane dan / When Day Breaks

2009. Medeni mesec / Honeymoons

2006. Optimisti / The Optimists

2004. San zimske noći / Midwinter Night’s Dream

2001. Kako je Hari postao drvo / How Harry Became a Tree

1998. Bure baruta / Cabaret Balkan

1995. Tuđa Amerika / Someone Else’s America

1992. Tango argentino

1989. Vreme čuda / Time of Miracles

1987. Anđeo cuvar / Guardian Angel

1984. Varljivo leto ’68 / The Elusive Summer of ’68

1982. Suton / Twilight Time

1980. Poseban tretman / Special Therapy

1979. Zemaljski dani teku / The Days on Earth Are Flowing

1977. Pas koji je voleo vozove / The Dog That Liked Trains

1976. Čuvar plaže u zimskom periodu / Beach Guard in Winter

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar