Predstava Violina, daire i pegla, Šabačko pozorište
Foto: Šabačko pozorište/Promo

Premijerno izvođenje predstave Nikolaja Кoljade „Violina, daire i pegla“ u prevodu Novice Antića i u režiji Tijane Vasić zakazano je za nedelju, 12. maj, u 20 časova u Šabačkom pozorištu, saopštili su iz ovog teatra.

Ova komedija dešava se drugog dana svadbe u malom ruskom gradu. Dve porodice koje su naizgled potpuno drugačije – jedna je proleterska, druga građanska – spajaju se brakom između Leonida i Nataše…

Predstava Violina, daire i pegla, Šabačko pozorište
Foto: Šabačko pozorište/Promo

– Rusi u žargonu koriste izraz violina, daire i pegla kada žele da kažu kako neki orkestar zvuči raštimovano, objašnjava rediteljka Tijana Vasić.

U slučaju Кoljadinog teksta, dodaje, ovaj naziv ima preneseno značenje na novopečeni bračni par i njihove matične familije koje već drugog dana svadbe ulaze u nepremostive nesuglasice, zbog kojih je nastavak veselja doveden u pitanje.

– Želeći da pobegnu od dominantnih mama, naši mladenci ulaze nepromišljeno i nezrelo u brak, iz zaljubljenosti, i sada se suočavaju sa posledicama koje donose klasne razlike. Shodno tome se nameće pitanje tradicije i očekivanja, zbog čega se mladin moral izvrće ruglu. Violina, daire i pegla nas podsećaju da sve što je brzo to je i kuso, kao i da je bolje da dva puta izmerimo pa onda sečemo kako nam sutra ne bi bio problem da preuzmemo odgovornost za svoje postupke – istakla je Tijana Vasić.

Predstava Violina, daire i pegla, Šabačko pozorište
Foto: Šabačko pozorište/Promo

Uloge su poverene Aleksandri Ristić, Aneti Tomašević, Kristini Pajkić, Milošu Vojnoviću i Dragani Vojnović.

Dramaturg predstave je Jelena Paligorić Sinkević, scenograf Nikola Nikolić, kostimograf i dizajner plakata Selena Mladenović, a izbor muzike i dizajn zvuka uradio je Kosta Pavlović.

Predstava Violina, daire i pegla, Šabačko pozorište
Foto: Šabačko pozorište/Promo

Nikolaj Кoljada (1957) svetski je priznati ruski dramski pisac i pozorišni reditelj. Кoljada je autor 120 drama koje su prevedene na više svetskih jezika i igraju se od SAD do Australije. Premijerno se prikazuju u njegovom pozorištu, koje je osnovao u Jekaterinburgu. Кako je pisao Jovan Ćirilov, Кoljada je predstavnik „gvozdenog veka ruske dramske književnosti“ – stvaralac koji stoji na temeljima ruskog realizma, sa šakom sažaljenja i šakom nade za svoje junake. Najpoznatija dela: „Кokoška“, „Praćka“, „Poloneza Oginskog“, „Murlin Murlo“, „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“, „Кljučevi od Leraha“, „Sovjetska enciklopedija“ i druge.

Bonus video: Luna park – Jelena Bogavac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar