Sapatom, Martovski festival
Foto: Promo/Martovski festival

Premijera filma "Šapatom", za koji scenario i režiju potpisuju Hajdi Hasan i Patricija Perez Fernandez, biće održana danas, poslednjeg dana Martovskog festivala, saopštili su organizatori.

U Velikoj sali Doma omladine od 16 časova poslednjeg dana duplog 67/68. Martovskog festivala biće upriličena srpska premijera ostvarenja, koji je Patricijin debitantski, a Hajdin drugi dugometražni dokumentarni film.

Ovo ostvarenje kojim će  premijerno je prikazano na Festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA gde je osvojio glavnu nagradu, za najbolji dugometražni dokumentarac.

U ovom filmu dve rediteljke, najbolje prijateljice iz detinjstva, inače pripadnice kubanske dijaspore, dele s gledaocima svoje najintimnije misli i emocije dok tragaju za sobom u stranoj zemlji.

Hajdi Hasan, koja je 2002. godine diplomirala na odseku za kameru na Međunarodnoj filmskoj školi San Antonio de los Banjos na Kubi, emigrirala je u Švajcarsku i nastavila profesionalno usavršavanje na Visokoj školi za umetnost i dizajn (HEAD). Diplomirala je filmsku režiju 2008. godine. Svoj režiserski i rad vizuelne umetnice usklađuje sa brojnim saradnjama kao direktor fotografije, a na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima dobila je brojne nagrade i priznanja kritike.

Patricija Perez Fernandez je nakon stečene diplome na Visokom institutu za umetnost u Havani nastavila usavršavanje na Međunarodnoj filmskoj školi San Antonio de los Banos gde je diplomirala filmsku režiju, a 2002. dobila je stipendiju za postdiplomske studije na Filmskoj i audiovizuelnoj školi Katalonije i emigrirala u Španiju. Od tada je snimila nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar