Konferencija povodom premijere predstave Kramer protiv Kramera
Slobodan Skerlić, Nada Macanković, Marija Pikić, Andrija Kuzmanović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Nema pozitivnih i negativnih likova, nema borbe dobra i zla. Imamo stvarne ljude u očajničkom naporu da izbalansiraju karijeru i životne ambicije, s jedne, i obaveze prema bliskim ljudima, s druge strane, kaže reditelj Boban Skerlić o svom komadu "Kramer protiv Kramera" koji će premijerno biti odigran 15. juna u Beogradskom dramskom pozorištu.

U čuvenoj filmskoj verziji iz 1979, reditelja Roberta Bentona, igrali su Dastin Hofman i Meril Strip, a sve počinje kada Ted Kramer – koga u ovom komadu tumači Andrija Kuzmanović, nakon što je dobio unapređenje, dolazi kući da bi mu supruga rekla da ga izenada napušta, ostavljajući malog sina s njim.

Predstava „Kramer protiv Kramera“ bavi se problemom raspada braka, starateljstva i rodnih uloga sedamdesetih godina, a Skerlić je na današnjoj konferenciji za medije istakao da je „bilo važno da idejna komponenta predstave korespondira sa sadašnjošću“.

Konferencija povodom premijere predstave Kramer protiv Kramera
Slobodan Skerlić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

– Predstava je redukovana na temelj – dve daske i puno strasti. Troje glumaca Andrija Kuzmanović, Nada Macanković i Marija Pikić, jako blizu publici, ne igraju samo uloge, nego stvaraju čitav svet u kojem se predstava dešava uz apsolutni minimum pomoćnih sredstava. U radioničkom procesu ćemo istražiti koliko su problemi kojima se pre 45 godina bavio Ejvori Korman u međuvremenu ostali aktuelni. A jesu.

Skerlić je dodao da se u radu na predstavi nisu oslanjali na film „Kramer protiv Kramera“ (1977), iako su „imali svest da postoji“, već više na delo Ejverija Kormana.

– Radili smo našu priču. Nismo se upuštali ni u kakve relacije sa filmom. Nismo to doživljavali kao opterećenje. Radili smo svoj posao. Napravili smo nešto pozorišno uzbudljivo i ideološki vredno, a kad kažem ideološki mislim na rodno nasleđe koje prenosimo i stereotipe u odnosima koje možda ne možemo da promenimo, ali možemo da promenimo kako ćemo se mi odnositi prema svojoj deci i porodici – kazao je Skerlić.

Andrija Kuzmanović je rekao da su u radu na predstavi imali „nežan i pravi proces“, koji je njemu prijao, a osvrću ći se na Skerlića dodao je da je „uvek bitno kad neko ima sluha“. U radu na svojoj ulozi, pratio je likove koje igraju Macankovićeva i Pikićeva, navevši da je „cela igra magična“.

Konferencija povodom premijere predstave Kramer protiv Kramera
Andrija Kuzmanović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

– Dosta smo vremena posvetili privatnim iskustvima. Našli smo miris predstave. Veoma smo nežni, bez obrira što se u porodici dešavaju stvari koji ne budu uvek nežne – naveo je Kuzmanović.

Scena iz predstave Kramer protiv Kramera
Scena iz predstave Kramer protiv Kramera Foto:Dragana Udovučić

Nada Macanković je navela da se nisu bavili filmom „Kramer protiv Kramera“ jer nisu hteli imitaciju i poređenje, a predstava se „u mnogome razilkuje od filmskog scenarija“ pogotovo kada je reč o njenom liku Džoane.

– Dali smo više prostora vremenu pre nego što odluči da napusti Tada. Na neki način sam tražila način da opravdam njen odlazak.

Marija Pikić je istakla da je rad na predstavi bio „intiman proces i veliko uživanje“, jer su našli zajednički jezik, svi su bili na istoj frekvenciji i ukačili se idejno“.

Scena iz predstave Kramer protiv Kramera
Scena iz predstave Kramer protiv Kramera Foto:Dragana Udovučić

Kako je najavljeno, prva repriza predstave „Kramer protiv Kramera“ je 16. juna, a sledeća igranja biće na Letnjoj sceni BDP 21, 22, 23, 28, 29. i 30. juna.

Bonus video: Tamara Dragičević – Predstava „Mama“ ukazuje na strahove koje delimo svi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare