Iluzije. Narodno pozorište Foto: Željko Jovanović

Srpska pozorišta dobila su dozvolu da ponovo počnu sa radom nakon nekliko dana pauze zbog pooštrenih epidemioloških mera. Nova.rs donosi pregled svih predstava na repertoaru do kraja meseca, uz ogradu da zbog korone može doći do novih otkazivanja.

I upravnici i zaposleni u PR službama sa kojima smo kontaktirali bili su oprezni jer, poučeni dosadašnjim iskustvom, ne mogu da garantuju za utvrđeni kalendar predstava pošto to ne zavisi od njih i pored najbolje želje da sve bude kako je najavljeno.

Nastavak rada Narodno pozorište obeležilo je večeras u 18.30 premijerom komada „Iluzije“ Pjera Korneja u režiji Nikole Zavišića na Sceni „Raša Plaović“. Prvo izvođenje bilo je planirano za 19. mart, ali je zbog epidemioloških mera odloženo. Sutra je slobodan dan, a od srede, kada će na Velikoj sceni biti balet „Mamac“ u koreografiji Sanje Ninković, repertoar se nastavlja po ranije utvrđenom rasporedu.

– Nastavljamo gde smo stali s velikom radošću, kazao je za Nova.rs upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević.

Repertoar tog teatra sutra otvara Beogradski festival igre kada će u 18.30 nastupiti nezavisna trupa savremene igre Alias iz Ženeve sa predstavom „Normalno“.

– Nema promena, do kraja meseca imamo predstave iz Ženeve i Tel Aviva u okviru Festivala igre i naše predstave „Kad su cvetale tikve“ i „Sumrak bogova“. A od aprila ulazimo u seriju premijera – kaže Jug Radivojević.

Jugoslovensko dramsko pozorište je zbog prekida rada bilo prinuđeno da otkaže reprize tek premijerno izvedenog komada „Kaspar“ Petera Handkea u režiji Miloša Lolića. Ovu predstavu ćemo ponovo gledati 26. marta u 19 sati i to je do kraja meseca jedino izvođenje na sceni JDP.

Atelje 212 će na Svetski dan pozorišta 27. marta u 19.30 izaći sa premijerom predstave „Sin“ po romanu Florijana Zelera u režiji Ane Tomović.

– Dan ranije će biti pretpremijera, a 28. marta će biti prva repriza, ukoliko se naravno ništa ne izmeni povodom epidemiološke situacije – kaže Novica Antić, prvi čovek Ateljea.

Pozorište na Terazijama za sada se drži plana i za vikend 27. i 28. marta igra mjuzikl „Sa druge strane jastuka“ u režiji Juga Radivojevića.

Bitef teatar 24. marta otvara vrata za publiku komadom „Kretanje“ prema tekstu Dimitrija Kokanova i rediteljke Jovane Tomić, a potom, 26, 27. i 28. marta na programu je projekat Maje Pelević „Kao da kraj nije sasvim ni blizu“ u režiji Nikole Zavišića.

Teatar Vuk večeras u 19 sati nastavlja repertoar sa „Ukalupljivanjem“ po tekstu Strahinje Madžarevića i u režiji Maksima Miloševića i do kraja meseca skoro svako veče imaju predstave. Pozorište Boško Buha u nedelju 28. marta igra komad „39 stepenika“, a u utorak 30. marta predstavu „Pošteni provalnik“. Obe počinju u 19 časova.

Zvezdara teatar nastavlja program 26. marta sa „Beračima snova“ Vladimira Đurđevića u režiji Božidara Đurovića, a 28. marta na repertoaru je „Osama-kasaba u Njujorku“ Vladimira Kecmanovića reditelja Darka Bajića. Obe predstave su rasprodate.

Madlenianum će prvo, 25. marta u 20 sati, ugostiti Beogradski festival igre kada će na sceni ovog teatra gostovati predstava „A. jesmo li svi mi žrtvovani?“ kompanije Zappalà Danza iz Katanije. Komad „Halo Beograd“ je na repertoaru 29. marta a premijera baleta „Grand hotel“ u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića pomera se sa 28. marta na 1. april sa početkom u 19 časova.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada obavestilo je publiku o izmenama u martovskom dramskom repertoaru. Izvođenja predstave „Bura“ planirana za 22. i 24. mart su otkazana, kao i komad „Tri zime“ koja je trebalo da bude večeras. Predstava „Velika depresija“ biće izvedena u zakazanim terminima.  23, 24. i 25. marta. Isto se odnosi i na komad „Кo je ubio Dženis Džoplin?“, koji je na programu 29. i 30. marta.

Novosadsko pozorište Ujvideki Szinhaz za 28. mart planira premijeru „Mefista“ u režiji Borisa Liješevića a repriza je zakazana za 30. mart u 18 sati.

Foto: Promo

Do kraja meseca Novosadsko pozorište mladih igraće od 25. marta 19 sati komad „39 stepenika“ Džona Bučana, pisac teksta Patrik Barlou, a režija Igor Pavlović. Reč je o koprodukciji sa Gradskim pozorištem Bečej. Već sutradan je autorski projekat „Zaljubljivanje“ u režiji Olje Đorđević. U nedelju 28. marta je „Smrt gospodina Goluže“ u režiji Patrika Lazića. a 30. marta „na Vukovom tragu“ po priči Džeka Londona u režiji Jakuba Maskimova.

Narodno pozorište Sombor 25. marta u 17 sati ugostiće Pozorište Promena iz Novog Sada predstavom „Tri zime“ Tene Štivičić u režiji Jasne Đuričić, U petak 26. marta u 18 časova biće „Jastučko“ Martina Mekdona u režiji Ninoslava Đorđevića, a sutradan u isto vreme „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Milana Neškovića.

Narodno pozorište Subotica nastavlja repertoar 26. marta u 18 sati s komadom „Šogorice“ i do kraja meseca svako veče na programu imaju predstave. Pozorište „Kostolanji Deže“ 30. marta izlazi premijerom predstave „Vitezovi Lake male“, subotička sindikalna operetska gala, reditelja Andraša Urbana a prva repriza je 31. marta.

Narodno pozorište Niš nakon pet dana nastavlja program 24. marta sa Tolstojevom „Anom Karenjinom“ u režiji Irfana Mensura.

– Ta predstava se igra i sutradan, a na Svetski dan pozorišta 27. marta na programu je Šekspirov komad „Kako vam drago“ reditelja Nikite Milivojevića. Ako sve bude kako treba, naravno. Od otkazivanja, pomeranja, zamena i vraćanja karata, i publika se umorila – kaže za Nova.rs Spasoje Ž. Milovanović, upravnik ovog teatra.

Šabačko pozorište najavilo je premijeru „Na pučini“ Slavomira Mrožeka u režiji Ivana Tomaševića za 30. mart u 19 sati. Užičko pozorište bi trebalo 25. marta da odigra predstavu „I to se zove ljubav“ Mari Šizgal u režiji Ksenije Krnjajski. Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju u planu ima gostovanje beogradskog „Bulevar teatra“ sa predstavom „Moja žena se zove Zlatko“, koju će publika moći da pogleda 23. marta, od 19 sati, „Ženski razgovori“, u režiji Nebojše Dugalića su na programu 26. marta, a predstava „Kepler 452 – B“ Juga Đorđevića igraće se 30. marta.

Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu 23. marta na repertoaru ima „Ženidbu i udadbu“, 27. marta „Generali ili srodstvo po oružju“ a program za ovaj mesec završava 30. marta komadom „Moje bivše, moje bivše“. Sve predstave počinju u 19 časova.

Narodno pozorište Priština, čije je sedište u Gračanici, moralo da je zbog pogoršane epidemiološke situacije da otkaže premijeru „Antigona“ koja je bila zakazana za 25. mart. Nadaju se da će u aprilu odigrati i odloženu premijeru predstave „Deobe“ i najavljeni komad „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ koju rade u koprodukciji sa Кruševačkim pozorištem.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar