Stamen Milovanović Foto: Nova S

Sedam i po godina trajala je parnica pred Višim sudom u Beogradu, u kojoj je Stamen Milovanović, dramski pisac iz Niša, dokazivao da je drama “Drita” dramaturškinje Danice Nikolić Nikolić iz Beograda plagijat njegove drame “Ne plači Petra”, pišu "Niške vesti".

Nedavno je pravosnažnom presudom Apelacionog suda plagijat i dokazan. Za povređena nematerijalna i materijalna prava Milovanoviću će odštetu morati solidarno da plate dramaturškinja i Udruženje dramskih umetnika “Puls“ iz Lazarevca.

Predstavom “Drita” 2015. godine niško Narodno pozorište obeležilo je 128 godina postojanja. Radilo se o koprodukciji niškog pozorišta i teatra “Puls” iz Lazarevca, a “Drita” je u Nišu odigrana samo tri puta. Ubrzo nakon premijere dramski pisac Stamen Milovanović pokrenuo je sudski spor za dokazivanje autorskih prava, a “Drita” skinuta sa repertoara, pišu „Niške vesti“.

Ivana Nedeljković, direktorka „Puls“ teatra iz Lazarevca prihvata presudu, a u telefonskom razgovoru rekla je da već postoji sporazum sa advokatima da se odšteta plati na rate. Reč je o sumi od 412.000 dinara koje solidarno plaćaju Udruženje dramskih umetnika „Puls“ iz Lazarevca i dramaturškinja Danica Nikolić Nikolić. Obe su imale primedbu na činjenicu da sud nije uvažio ekspertizu nezavisnog dramaturga u kojoj je tvrdio da „Drita“ nije plagijat.

Advokat Milovanovića, Oliver Injac smatra da su obe strane imale dovoljno mogućnosti i prilika da iznesu dokaze u ovoj parnici.

Danica Nikolić Nikolić je rekla da ova presuda neće uticati na njenu reputaciju, jer iza nje stoji ozbiljan rad i Mihizova nagrada, 12 postavljenih drama, a diplomirala je dramturgiju sa desetkom. Dodaje i da je koristila legitimni postupak i podseća da Šeksiporov „Hamlet“ ima sedam verzija.

Osim materijalnog obeštećenja, po odluci suda, sledi oglašavanje o plagijatu u dnevnom listu „Politika“ i časopisu za pozorišnu umetnost „Scena“ Sterijinog pozorja.

Bonus video: Bojana Stefanović: Predstava „Deca“ je istinska terapija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar