Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia; GRAMERCY PICTURES - Album / Album / Profimedia; 20thCentFox Collection / Everett / Profimedia; Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia; The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Dan zaljubljenih se bliži, te tim povodom izdvajamo neke od najvećih trenutaka strasti na velikom platnu od "Prohujalo s vihorom", preko "Kazablanke", "Ratova zvezda", do "Titanika" i "Četiri venčanja i sahrana"...

Njihovi poljupci upisali su se u istoriju kinematografije, a ovo su samo neki od njih…

Ret Batler i Skarlet u „Prohujalo s vihorom“ (1939) 

Scena (anti)poljupca. Ret razmišlja o Skarletinom licu, okrenutom u iščekivanju ka njegovom, zatvorenih očiju, ali nešto u njenom smelom stavu ga odvraća: „Ne, mislim da te neću poljubiti, iako ti je potrebno da se ljubiš. To je ono što nije u redu sa tobom. Trebalo bi da te ljubi i to često neko ko zna kako.”

Rik i Ilsa u “Kazablanki” (1942)

Šta god pesma kaže, to nikada nije samo poljubac. U njihovom prekratkom trenutku sreće i ljubavi u ratnom Parizu dok se nacisti približavaju, Ilsa (Ingrid Bergman) kaže Riku (Hamfri Bogart): „Poljubi me… poljubi me kao da je poslednji put…“ On to i čini. Kasnije, kada se sudbonosno sretnu u Kazablanki, Ilsa mu preti revolverom zbog tranzitnih papira koji bi njoj i njenom mužu omogućili da napuste grad. Rik joj, slegnuvši ramenima, kaže da puca – a onda imaju drugi poljubac, nastavak prvog, očajan, strastven, erotičan i uzvišen.

Bendžamin i gospođa Robinson u „Diplomcu“ (1967)

Kada bezobrazni, apsurdni Bendžamin (Dastin Hofman) konačno dobije svoj tajni sastanak u hotelskoj sobi sa gospođom Robinson (En Bankroft), desi se najzabavniji i najnespretniji poljubac u istoriji bioskopa, nakon kojeg gospođa Robinson izdahne dim cigarete, veoma impresionirana.

Harold i Mod u „Harold i Mod“ (1971)

U jednom od kultnih filmova američkog novog talasa, morbidno opsednuti smrću dvadesetogodišnjak Harold (Bad Kort) ima aferu sa ženom slobodnog duha, Mod (Rut Gordon), u kasnim 70-im. Njihov strastveni poljubac je isečen iz filma, ali je preživeo u trejleru.

Han Solo i princeza Leja “Ratovi zvezda: Imperija uzvrća udarac” (1980)

U “Epizoda V” događa se blistav poljubac između princeze Leje i Hana Soloa. Uspeli su da izbegnu imperijalni napad na Milenijumskom sokolu, koji se pokvari. Dok ona popravlja, Han se nasmejano približava, pokušavajući da pomogne; Leja ljutito šapuće da je on „podlac“ i njihov neizbežni poljubac prekida C3PO.

Sem i Moli u “Duhu” (1990)

Naravno, tu je i čuvena scena sa grnčarskim točkom, ali važnije je kada Sem (Patrik Svajzi) i Moli (Demi Mur) imaju svoj poslednji oproštajni poljubac. Ovo je ultimativni srceparajući spoj između krvi i mesa i eteričnog duha – pre nego što mora da ode u sledeći svet.

Njulend Arčer i grofica Elena Olenska u “Doba nevinosti” (1993)

Tihi, melodični glas Danijela Dej-Luisa diže se do strasnog uzvika u Skorsezeovoj izvrsnoj adaptaciji romana Edit Vorton dok Njulend izjavljuje svoju ljubav egzotičnoj grofici Olenskoj koju tumači Mišel Fajfer. Njihove usne se samo dodiruju, ali iskre.

Čarls i Keri u “Četiri svadbe i sahrana” (1994)

“Da li još uvek pada kiša? Nisam primetio.” Pa, zašto bi Endi primetila vremenske prilike? Uskoro će dobiti oluju od Hjua Granta. Za druge dragulje koji se ljube na kiši, mogli bismo da pomenemo i “Beležnicu” (2004), u kojoj su Rajan Gosling i Rejčel Mekadams, ili u “Spajdermenu” (2002) kada Kirsten Danst ljubi okrenutog naopačke Tobija Megvajera, sa zamotanom maskom, nakon što ju je spasao od lopova.

Džek i Rouz u “Titaniku” (1997)

Klasne barijere prevazilaze se u ikoničnom stilu pošto se siromašni umetnik Džek u tumačenju Leonarda Di Kaprija zaljubljuje u bogatu Rouz koju igra Kejt Vinslet. Njihov poljubac na pramcu broda postao je legendaran.

Enis i Džek u “Planina Broukbek” (2005)

Četiri godine nakon njihove početne strastvene, složene afere dok je čuvao ovce u osami planine Broukbek u Vajomingu, Džek (Džejk Džilenhol) se vraća da vidi Enisa (Hit Ledžer), koji je sada oženjen. Njihov uzbuđeni, muževni zagrljaj ispred njegove kuće brzo prerasta u žestoko erotični poljubac.

Bonus video: Oskarovac o filmu „Zlo ne postoji“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar