Mija Aleksić Foto: Jugoslovenska kinoteka

Međunarodni filmski festival u Gornjem Milanovcu i manifestacija "Dani Mije Aleksića" počinju 19. septembra i trajaće do 11. oktobra.

Međunarodni filmski festival, koji se održava po deseti put, biće otvoren projekcijom filma „Heroji Halijarda“ u režiji Radoša Bajića, koji je sniman na prostoru opštine Gornji Milanovac. Autorska i glumačka ekipa tog filma održaće tokom festivala i predavanje u okviru programa „Prvi put u bioskopu“.

Kako je najavljeno, pre svečane projekcije filma u Modernoj galeriji u Gornjem Milanovcu biće otvorena i izložba „Profil jedne institucije“, o Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, čiji su autori kustosi Muzeja Vladimir Kokoruš i Radmila Stamenković.

U okviru festivalskog programa biće prikazani najnoviji domaći i evropski igrani i kratkometražni filmovi koji su osvojili nagrade i pohvale na međunarodnom festivalima, kao i najuspešnija ostvarenja sa dosadašnjih filmskih festivala održanih u Gornjem Milanovcu.

Uporedo sa realizacijom Međunarodnog filmskog festivala, Kulturni centar će kroz manifestaciju „Dani Mije Aleksića“, koja se održava 11. put, obeležiti 101 godinu od rođenja glumca. Aleksić je rođen u selu Gornja Crnuća kod Gornjeg Milanovca 1923. godine, a preminuo 1995. u Beogradu.

Mija Aleksić Foto: Jugoslovenska kinoteka

U okviru manifestacije „Dani Mije Aleksića“ biće odigrano više pozorišnih predstava, među kojima su i „Razvojni put Bore Šnajedera“, u izvođenju beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta i premijera predstave „Trinage“, u izvođenju NASTeatra, koji okuplja profesionlane pozorišne stvaraoce s ciljem afirmacije dela književnika Momčila Nastasijevića.

Biće dodeljena i tradicionalna nagrada „Mija Aleksić- biti glumac“, čiji je ovogodišnji dobitnik glumac Zoran Cvijanović.

Zoran Cvijanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nagrada, koju dodeljuje Kulturni centar u Gornjem Milanovcu za izuzetan doprinos umetnosti glume, biće uručena Cvijanoviću 28. septembra.

Cvijanovića su za ovogodišnjeg laureata predložili prethodni nosioci tog priznanja – Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić, Olga Odanović i Branimir Brstina.

Bonus video: Branimir Brstina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar