Sarajevo film festival
Na Sarajevo film festivalu prikazano je 187 ostvarenja, među kojima 49 u takmičarskom programu Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Svetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice otvoren je sinoć 26. Sarajevo film festival (SFF) na onlajn platformi ondemand.sff.ba.

Pre samog početka filma, onlajn publiku širom sveta iz Sarajeva pozdravili su direktor SFF-a Mirsad Purivatra i reditelj Pjer Žalica.

„Tradicionalno, SFF otvaraju mladi i perspektivni bosanskohercegovački glumci i glumice. Ove godine mi je velika čast predstaviti sarajevsku glumicu koja je igrala glavnu ulogu u novom hrvatskom filmu ‘Glas’ Ognjena Sviličića“, rekao je Purivatra, predstavivši glumicu Belmu Salkunić.

Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ovogodišnji program SFF-a u 14 festivalskih programa donosi 187 filmova iz 56 država.

SFF trajaće do narednog petka, i po najavi organizatora čak 44 filma na festivalu će imati svetske, a osam međunarodne premijere.

„Pred nama je neobično izdanje SFF-a, zbog pandemije koronavirusa i njenih efekata koji su protresli naše živote na način nezamisliv početkom ove godine“, rekao je Purivatra.

On je dodao da se još jednom pokazalo da je kultura u trenucima krize najranjivija, kada je reč o njezinoj proizvodnji, ali najznačajnija kada je u pitanju održavanje temeljnih društvenih vrednosti.

„Upravo u trenucima kada se presecaju veze i podižu barijere izmedju ljudi i zemalja, kultura mora ostati jedna od ključnih poveznica u globalnim okvirima“, kazao je direktor SFF-a.

Zbog pandemije ove godine neće biti zvaničnog protokola na „bosanskom ćilimu“, već će služiti samo za susrete novinara s umetnicima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar