Zdravko Šotra, Foto:Ivan Dinčić/Nova S

Za tri dana na Belom dvoru počinje snimanje serije i filma "Kralj" u režiji i po scenariju Zdravka Šotre. Zbog vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa, prva klapa morala je biti odložena za više od dva meseca. Šotra je pauzu iskoristio da još malo ispolira scenario, koji je napisao prema romanu "Aleksandar od Jugoslavije" Vuka Draškovića.

Kako smo juče objavili, prva klapa filma i serije „Kralj“ pašće 28. maja na Belom dvoru, tačno 73 dana nakon što je prvobitno planirano, 16. marta. Dan ranije u Srbiji je uvedeno vanredno stanje i sva snimanja su obustavljena.

Scenarista i reditelj Zdravko Šotra iskoristio je ovu nametnutu pauzu da se još temeljnije posveti materijalu. Reč je o filmskoj biografiji kralja Aleksandra I Karađorđevića, ekranizaciji romana „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića.
– Vreme u kućnoj izolaciji sam proveo na poboljšavanju scenarija. Velika je to materija, od 15 epizoda, sa mnogo događaja i mnogo lica. Radio sam desetu ruku, odnosno, ovo što će sada da se snima je deseta varijanta onoga od čega sam počeo. Ova dva meseca su mi dala priliku da dovršim i doteram one stvari koje sam bio tek malo naznačio – kaže Šotra za Nova.rs.

Ovom verzijom je mnogo zadovoljniji, priznaje, mada konstatuje:
– Može se tako ići do beskonačnosti, ali mislim da je sada najbliže tome da bude dobro za realizaciju.

Planirano je da snimanje traje najmanje 91 dan. Sem u Beogradu, najveći deo scena radiće se u studiju „Vižn tima“ (Vision Team) u Ovči.
– Tamo će se graditi razni objekti. Na jednom velikom prostoru je postavljena „kocka“ i tu se mogu praviti ulice Zagreba ili Beograda i onda elektronski, sa strane, dodavati snimci – objašnjava nam Šotra planove.

Osim u Srbiji snimanje bi trebalo da se odvija i u Crnoj Gori i Francuskoj.
– U planu su Cetinje, Lovćen i Zelenika, luka u Boki, odakle je otišao u Marsej na svoje poslednje putovanje – dodaje reditelj.

Čitav projekat deo je srpsko-francuske produkcije, pa je plan i da se deo snima u Francuskoj.
– Trebalo je da idemo u Pariz, kako je dogovoreno sa francuskim producentom, jedino što se ovo sve desilo, tako da su i oni malo pometeni pa moramo da sačekamo da i oni izađu iz svojih kuća, tako da ćemo videti šta ćemo, da li ćemo ići u Versaj ili ćemo Versaj ovde versajiti – poručuje Šotra u duhovitom maniru.

Zdravko Šotra sa svojim glavnim glumcima Tamarom Aleksić i Ljubomirom Bulajićem, Foto:Ivan Dinčić/Nova S

Kralja Aleksandra tumačiće Ljubomir Bulajić a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. Sem njih, oko 130 glumaca učestvovaće u ovom ambicioznom projektu. Za sada je potvrđeno da su deo glumačke ekipe i Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Tanasije Uzunović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Sloboda Mićalović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Jelica Sretenović…

Najbliži Šotrini saradnici iza kamere i ovde će mu biti scenograf Dejan Anđelković i kostimograf Ivanka Krstović, sa kojima je radio serije „Santa Maria della Salute“ i „Šešir profesora Koste Vujića“ i direktor fotografije Veselko Krčmar (Šešir profesora Koste Vujića, Greh njene majke, Nepobedivo srce, Ranjeni orao).

Serija od 15 epizoda, prema kojoj će nastati i film, radi se u produkciji „Junajted medije“ i biće emitovana na kanalu Nova S.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare