Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pala je prva klapa u Srbiji u vreme vanrednog stanja i epidemije virusa korone. Nova.rs ekskluzivno vam donosi priču i fotografije sa snimanja prvih kadrova serije i filma "Kralj" koje smo zabeležili danas na beogradskim ulicama.

Četvoročlana ekipa koja radi na snimanju serije „Kralj”, o Aleksandru I Karađorđeviću, u režiji Zdravka Šotre i prema romanu Vuka Draškovića, izašla je danas na ulice pustog Beograda da bi snimila scene, koje će kasnije doraditi u postprodukciji.

Snimanje će se odvijati preko dana, danas i sutra, uglavnom na lokacijama u centru: Terazije, Stari dvor (Gradska skupština), Slavija, Saborna crkva, Studentski trg…

– Grad Beograd nam je izašao u susret, dao nam je posebne dozvole. Vrlo su brzo odgovorili na naš zahtev i bili ekspeditivni – kaže za naš sajt Nenad Petrović, snimatelj i član „dron junita”.

Ekipa serije „Kralj“ na terenu: Goran Đukanović, Zoran Vukajlović, Nikola Bošković i Nenad Petrović, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Insistirali su da snimaju baš sada jer će im to znatno olakšati postprodukciju, u kojoj će rekonstruisati period iz vremena kralja Aleksandra (1888-1934) na osnovu arhivskih snimaka i fotografija.

– Dobili smo dozvolu da iskoristimo priliku što su prazne ulice, jer na njih lakše mogu da se nadograde masovne scene i gradski život. A onda čekamo prvi znak. Treba da počnemo snimanje na Dvoru na Dedinju – kaže reditelj Zdravko Šotra za Nova.rs.

– I u ovoj nesreći imamo jednu povoljnu okolnost a to je da tamo neće biti turističkih tura koje bi inače ometale i skraćivale naše snimanje, već onog dana kada nam dozvole da krenemo, mi ćemo ući i boraviti bez ograničenja koja bi nam, inače, bila nametnuta u onom normalnom vremenu – dodaje on.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nenad Petrović kaže da se sve snima jednostavnije i brže, jer nema ljudi ni saobraćaja pa „lete s mesta na mesto”. Inače, grad mu deluje „sablasno i strašno”.
– Liči na „dan posle”. Sve je tu, a nema onog najbitnijeg – ljudi. No, pošto nema vreve, više pažnje obraćate na arhitekturu i zapažate neke stvari koje do sada niste, jer niste imali vremena – otkriva Petrović.

Prva klapa serije, u produkciji „Junajted medije”, koja će biti emitovana na TV Nova S, trebalo je da padne 16. marta. Dan ranije uvedeno je vanredno stanje, a Žarko Laušević se, umesto u Beograd, sa njujorškog aerodroma „Džej Ef Kej” uputio nazad kući.
Kako je u ranijem intervjuu za Nova.rs rekao Zdravko Šotra, on je Lauševiću dao da bira ulogu i Žarko se odlučio za vojvodu Mišića.

Kralja Aleksandra igraće Ljubomir Bulajić, kraljicu Mariju Tamara Aleksić, Nikolu Pašića Branislav Lečić a Stjepana Radića Sergej Trifunović.

– A glumci zovu, nestrpljivi su, svi su zavoleli te uloge koje treba da igraju i čekaju start. Ostaje nam da se nadamo da će to biti u dogledno vreme – kaže Šotra.

Serija „Kralj” je ambiciozan i smislen projekat, ističe on, jer se radi o jednoj ličnosti u kojoj se oslikava relevantan deo naše istorije.
– Taj deo istorije smo dosta potiskivali i o njemu smo u vreme socijalizma i komunizma slušali sasvim organičene informacije – i o tom čoveku i o tom vremenu. Ovo je prilika da se sada to sve osvetli, na jednom dobrom tekstu i dobroj osnovi u vidu romana Vuka Draškovića koji je sve to dobro istražio i jeste napisao roman, ali dosta poštujući istorijske činjenice – poručio je Šotra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare