Izložba, Naj Rupa
Sa otvaranja izložbe Naj rupa Beogarda Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Otvara se nova rupa, predsedniče dođi, sve je spremno, vrpca čeka, to priliči vođi, stihovi su koje je umetnik Andrej Josifovski Pijanista pročitao predveče na otvaranju izložbe i proglašenju pobednika konkursa "Naj rupa Beograda" na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Među laureatima najboljih dela inspirisanih rupama prestonice su Pijanista i Predrag Koraksić Koraks.

Koja je „najlepša i najzanimljivija“ rupa u Beogradu? Odgovor na ovo teško pitanje poznat je konačno, jer su na platou kod Filozofskog fakulteta proglašeni dobitnici javnog konkursa „NajRupa (Beo)grada“, na koji je bilo prijavljeno čak 185 radova. Pobednički, koje je odabrao stručni žiri, u kategorijama fotografija, ilustracija i karikatura postavljeni su u izlogu fakulteta tako da svako može da ih vidi bezbedno, na otvorenom do 15. maja.

Dimna bomba, Knez Mihailova, policija
Dimna bomba bačena u Knez Mihailovoj Foto: Nova.rs

Međutim, otvaranje izložbe i dodela nagrada, iza koje stoji inicijativa „Nije filozofski ćutati“, imali su „spektakularnu najavu“, s obzirom da su dvojica huligana bacili dimnu bombu na sred Knez Mihailove ulice, kraj česme, zbog čega je ceo Plato ispred Filozofskog u jednom trenutku bio pod oblakom dima, koji je parao oči i nos okupljenih. A policajci jurili i priveli dvojicu izgrednika….

Kad se smirila situacija, profesorka Filozofskog fakulteta, istoričarka i članica stručnog žirija na ovom konkursu Dubravka Stojanović istakla je da ju je u žiri zapravo smestio Goran Vesić, predloživši joj da sama, kao profesorka fakulteta, popravi silne rupe i izlomljene pločnike ispred ovog zdanja.

Izložba, Naj Rupa
Dubravka Stojanović na otvaranju izložbe i proglašenju pobednika oto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Mi nemamo pravo da popravljamo rupe, ali naš odgovor je umetnički. Dali smo priliku rupama da „progovore“ – naglasila je Stojanovićeva.

Prvu nagradu u kategoriji fotografije dobili su Petar Spasić i Bogdan Đolić za fotografiju rupe ispred Narodne skupštine, pod nazivom „Rupa“, dok je priznanje u kategoriji karikatura dobio Predrag Koraksić Koraks za delo „Provalija“.

U kategoriji ilustracija prvu nagradu dobio je Andrej Josifovski Pijanista za „Zlatnu lopatu“, koji je konstatovao da kod nas nisu najveći problem rupe na asfaltu, već rupe u glavama i u zakonu, pročitavši potom nekoliko stihova pesme „Kampanja“ , koju je napisao njegov otac, inače lekar, Borko:

„Otvara se nova rupa, predsedniče dođi, sve je spremno, vrpca čeka, to priliči vođi…“

Izložba, Naj Rupa, Andrej Josifovski Pijanista
Andrej Josifovski Pijanista pokazuje svoju prvonagrađenu ilustraciju Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pijanista je potom istakao za naš sajt kroz smeh da mu se desilo čudo:

– Eto, postoji mesto u Srbiji na kom i ja mogu da dobijem nagradu! Baš je lep dan!

Čitava izložba u izlogu Filozofskog fakulteta ukrašena je radom vajara Radeta Markovića „Rupa za G.V.“, koji je dobio i specijalno priznanje za tu svoju zlatnu skulpturu u obliku toaletne šolje, u čijem je središtu Beograd na vodi. Marković je za Nova.rs prokomentarisao da mu je najinteresantnije da su se i filozofi okrenuli životu pod našim nogama – rupama:

– Umetnici moraju da reaguju na ovakve pozive, jer je to znak da ovo društvo počinje da se bavi životom, koji je realan, i u tom kontekstu se kod mene posle ovog događaja budi optimizam – istakao je Marković.

Izložba, Naj Rupa
Rade Marković prima priznanje Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Najuspešnije fotografije, ilustracije i karikature ne samo što su od danas izložene u okviru ciklusa „Nije filozofski ćutati“ na Filozofskom fakultetu u Beogradu, već su pobednici konkursa ovenčani nagradama. Priznanja ovog konkursa podrazumevaju godišnju pretplata za NIN, kao i objavljivanje pobedničkog rada u ovom nedeljniku, potom knjigu Dubravke Stojanović „Kaldrma i asfalt – urbanizacija i evropeizacija Beograda 1890-1914“ i paket aksesoara „Marka Žvaka“.

A kako je uopšte došlo do ovog konkursa koji je svoj ishod imao danas? S obzirom da je kristalno jasno da u strogom centru Beograda rupa rupu stiže, kako svaki prolaznik ne bi morao da bira koja je najgora, najlepša ili najopasnija i kako bi mu prekratili muke inicijativa „Nije filozofski ćutati“ raspisala je krajem novembra prošle godine javni konkurs za fotografije, ilustracije i karikature rupa na beogradskim ulicama – „NajRupa (Beo)grada“.

Kada je raspisivan konkurs organizatori su, razmišljajući o silnim rupama u asfaltu i polomljenim pločama u Beogradu, pošli od Platoa ispred Filozofskog fakulteta, pitajući se ko to treba da popravi i zašto gradska vlast to odbija da učini.

Sve je počelo u novembru prošle godine kada su neki profesori Filozofskog fakulteta zatražili da se, dok oni gaze po rupama pri ulasku u ovo zdanje, objave troškovi izrade spomenika Stefanu Nemanji, što je proglašeno državnom tajnom. Odgovor zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića bio je tada da Grad Beograd ne održava taj Plato, uz poruku profesorima Filozofskog fakulteta da to sami srede.

Međutim, profesor Ognjen Radonjić sa Filozofskog fakuleta istakao je još prošlog novembra da je ta parcela u državnom vlasništvu. Deo je Filozofski fakultet dobio na korišćenje i uredno ga održava. Od tada je „slučaj rupa“, kako je danas napomenuo Radonjić, „u hibernaciji“.

Inicijativi „Nije filozofski ćutati“ u realizaciji konkursa za „Naj rupu Beograda“ pomogli su i „Marka Žvaka“, „Ne davimo Beograd“, „Njuz net“ i NIN.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare