Milunka Savić Foto:Promo/Pozorište Teatrijum

Smeh i suze, lutanja, traženja, želje i preispitivanja teme su kojima se bave predstave na repertoaru "Teatrijuma" u Kapetan Mišinom zdanju naredne nedelje.

U ponedeljak 8. avgusta na repertoaru je autorski projekat Sonje Jauković „Strah od ljubavi“ po romanu „Darina“ Leposave Jovanović.

„Koliko strah od patnje i povrede osiromašuje naše živote?“ Reč je o lirskoj ljubavnoj komediji koja govori o životnom putu Darine, žene iz naroda, sa juga Srbije, koja priča svoju porodičnu priču o ljubavi, o strahu zbog koga je propustila ljubav, a kasnije nije dozvolila da je ponovo obuzme… Koliko je danas mladih žena i muškaraca, zbog straha da se otvore za ljubav i ponovo rizikuju, ispunjen život zarobila izvesnošću, virtuelnim prijateljima i samoćom, pitanja su koja postavlja ovaj komad.

Foto: Terarijum/Promo

Sledećeg dana biće izveden autorski projekat Đorđa Markovića „Simfonija Crnjanski“ u kojem igraju Đorđe Marković, Kristina Pajkić, Marta Bogosavljević, Milan Vučković, Mihailo Laptošević.

Od Čarnojevića, preko Hiperboreje, pa sve do londonskih godina omeđen je drum kojim je lutao Miloš Crnjanski, noseći sa sobom ono ushićeno, zaneseno, setno i melanholično. Autor predstave je, putujući kroz svet i dela Crnjanskog počeo da osluškuje muziku jezika i shvatio da se svi ti slapovi rečenica, stihova, slika i boja slivaju u jednu simfoniju. Sudbina ratnika, sudbina ljubavnika i sudbina izgnanika – tri stuba ličnosti Crnjanskog, postala su tri čina predstave „Simfonija Crnjanski“.

Simfonija Crnjanski plakat Foto:Promo/Pozorište Teatrijum

Sreda 10. avgust rezervisana je za Iva Andrića i komad „Zlostavljanje“ u režiji Tihomira Stanića, a u izvođenju Milice Janković.

„Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva“. Predstava „Zlostavljanje“ je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Glavni lik u priči, Anica, se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku, a ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u partnerskom odnosu, tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na, kako Andrić kaže, ličnu sreću.

Zlostavljanje Foto:Promo/Pozorište Teatrijum

Narednog dana u četvrtak biće izveden komad Vesne Stanković „Milunka Savić“ u režiji Petra Stanojlovića. U pitanju je monodrama u tumačenju Vesne Stanković.

Lična ispovest u prvom licu ratnice i herojine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić, o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji. Žena – borac koja je dobila najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, bila je neustrašiva u svakoj borbi, a u Kolubarskoj bitki istakla se kao bombaš.

Na repertoaru „Teatrijuma“ je i stend ap Mariane Aranđelović koji će biti održan u petak 12. avgusta u 21 čas. U opisu stoji da publika može da očekuje veče spontanog humora iz ženskog ugla. Lucidan komentar o sopstvenoj ličnosti i svetu koji nas okružuje. Logični zaključci o nelogičnim pojavama. I obrnuto. Uputstva za rukovanje saobraćajcima, rodbinom i ostali praktični i modni saveti…

Mariana Aranđelović Foto:Promo/Pozorište Teatrijum

Komad „Klara, dogodilo se nešto neočekivano“ po tekstu Anete i Ivana Tomaševića biće održan u subotu a igraju Ivan Tomašević, Aleksandra Ristić, Aneta Tomašević.

Pred nama izranjaju glumci – obični ljudi od krvi i mesa sa mnoštvom mana, sumnji, strahova, želja, ali i bračnih nesuglasica o životnih zabluda. Čitav preobražaj prati trauma i katarza glavnih junaka. Glumci stvaraju dirljivu komunikaciju i empatiju publike koja (neočekivano) postaje deo performansa. Sve vreme traje ta čudna intimnost i bliskost gledaoca i junaka predstave, koja se sa uspehom igra već 20 godina.

Klara dogodilo se nešto neočekivano Foto:Promo/Pozorište Teatrijum

Poslednja predstava u nedelju biće „Kontrabas“ Patrika Ziskinda u režiji Vladana Đurkovića. U pitanju je monodrama u tumačenju Đorđa Kreće.

U životu jednog muzičara, kontrabas predstavlja prijatelja, neprijatelja, ljubavnicu, prepreke na putu koje je sam sebi zacrtao. Kontrabas je napisan 1981. godine, preveden je na 27 jezika i jedan je od najigranijih nemačkih komada. U Beogradu je devedesetih Predrag Ejdus igrao ovu, u to vreme vrlo popularnu predstavu, u Malom pozorištu „Duško Radović“. Danas ovog samoironičnog kontrabasistu igra Đorđe Kreća.

Kontrabas Foto:Promo/Pozorište Teatrijum

Bonus video: Jana Milosavljević – Ne propustite predstave na letnjoj sceni BDP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar