Holivudski glumac Džon Malkovič izvešće sa orkestrom Bečke akademije i Vroclavskim baroknim orkestrom muzički komad "Paklena komedija" u ponedeljak 8. avgusta na antičkom nalazištu Feliks Romulijana kod Zaječara.

Predstava će biti izvedena u okviru Zaječarskog kulturnog leta na Feliks Romulijani i ArtLink festivalu, koji ove godine obeležava desetogodišnji jubilej.

– Grad Zaječar i Feliks Romulijana u ponedeljak će postati balkanska prestonica kulture jer se radi o velikom događaju koji će nas upisati na mapu sveta kada je reč o pozorišnom i muzičkom svetu – rekao je Vladimir Đuričić ispred Narodnog pozorišta Timočke Krajine i Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.

Vladimir Đuričić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Direktorka ArtLink festivala Jovanka Višekruna Janković istakla je veliko zadovoljstvo što su uspeli da nakon više meseci pripreme najave ovako važan događaj.

– Ovaj važan antički lokalitet kakav je Feliks Romulijana bio je inspirativan i Džonu Malkoviču i orkestrima te su odlučili da u evropsku turneju uključe i našu zemlju. Preko Artlinka smo imali kontakt sa sjajnim muzičarima iz Bečke akademije i tako došli na ovu ideju da bismo mogli da dovedemo ovaj projekat kod nas – objasnila je Jankovićeva.

Jovanka Višekruna Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Paklena komedija – ispovest serijskog ubice“ govori o Džeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici, poznatom kao ubica iz bečkih šuma, koji je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer, a potom u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom „Čistilište ili izlet u zatvor – Izveštaj krivca“ doživeo slavu.

– Komad je baziran na istinitoj ispovesti serijskog ubice. Dirigent Martin Haselbok, koji je inače i predložio Malkoviču da rade na ovom jedinstvenom performansu, utkao je u tu priču muzičku listu koju je sam odabrao. Ta lista je sačinjena od arija poznatih kompozitora Mocarta, Vebera, Betovena, Baha… Ono što je zanimljivo da sve te arije vezuje jedna ista tema, a to je stradanje žene i njena patnja. Što je takođe tema teksta serijskog ubice koji će Malkovič izgovarati na sceni. Zanimljivo je da se kroz to vidi kako je umetnost i u to vreme bila angažovana i da su ih društveno aktuelne teme i navedeni kompozitori uvrstili u svoja dela. Biće to izvanredan iu kvalitetan doživljaj ne samo zbog izvođača već i prostora kakav je Romulijana. Malkovič je zaista bio uzbuđen zbog dolaska – rekla je direktorka Artlinka.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vujadin Milošević direktor Narodnog muzeja „Zaječar“ i neko ko brine o Feliks Romunilijani istakao je važnost i odgovornost pri organizovanju ovako velikog događaja koji ima veliki značaj za našu zemlju i grad Zaječar.

Vujadin Milošević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Veoma je bilo važno da se sam lokalitet pripremi i zaštiti. Radi se o kasno antičkom lokalitetu iz trećeg veka tako da smo se potrudili da ga sačuvamo i da ovo bude sjajan početak za sve što ćemo na dalje organizovati u okviru Zaječarskog kulturnog leta u saradnji sa Narodnim pozorištem – rekao je Milošević ističući da je važno da publika dođe već od 19 časova kako bi sve na vreme bilo spremno za početak.

Bonus video: Aplauz za predstavu Petrijin venac 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare