Branko Cvejić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Izdavačka kuća Clio i Fondacija Moj Balkan predstaviće knjigu “Sa Cvejom” o Branku Cvejiću u subotu, 28. oktobra, u 19 časova u Sali Borislav Pekić na Beogradskom sajmu knjiga.

Knjiga „Sa Cvejom“, na 410 strana, broš povez, sačinjena je od niza autorskih tekstova i predstavlja važan dokument o izuzetnom umetniku i njegovim dostignućima u oblasti kulture i umetnosti, u gradu, zemlji i celom regionu bivše Jugoslavije.

Branko Cvejić
Branko Cvejić Foto: Printscreen

Na promociji govore priređivač knjige Beka Vučo, Biljana Srbljanović, Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković i Zoran Hamović. Moderator je Ksenija Radulović.

Kroz knjigu sećanja vode od vremena kada je Branko Cvejić zakoračio u svet umetnosti, preko nezaboravnih predstava u njegovom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, i od legendarnog Baneta Bumbara iz TV serije „Grlom u jagode“, sve do poslednjih uloga.

Delo je koncipirano u osam poglavlja koja predstavljaju važne životne i profesionalne prekretnice Branka Cvejića. Takav koncept opredelio autore tekstova, ističe se u saopštenju, da pronalaze svedoke ne samo među bliskim saradnicima u oblasti kulture, drugarima iz pozorišnog i umetničkog sveta širom regiona, već i u njegovom privatnom okruženju. Pre svega, u porodici i među bliskim dugogodišnjim prijateljima.

Kroz mnoštvo autorskih tekstova i fotografija provejavaju oznake epohe u kojoj je Cvejić živeo i stvarao, kao umetnik koji je stalno bio prisutan i koji je svoj radni vek nesebično posvetio umetnosti zasnovanoj na visokim etičkim, estetskim i društvenim kriterijumima.

Za Cvejićem ostaju dela od krucijalne vrednosti, realizovana uprkos svoj težini koju su nosila vremena u kojima je delovao, kao i dostignuća koja na zvaničnom planu nisu uvek bila priznata onako kako je on to zaslužio. Ova knjiga je korak u odavanju priznanja tom činu nesebične prisutnosti i delovanja u našoj kulturi i umetnosti.

Branko Cvejić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Knjigu je priredila Beka Vučo u saradnji sa uređivačkim odborom koji čine Ksenija Radulović, Aleksandar Milosavljević i Zoran Hamović.

Bonus video: Komemoracija Jagošu Markoviću