Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Komemoracija fotografu Tomislavu Peterneku održana je danas u Pres centru Udruženju novinara Srbije, a datum sahrane biće sapošten kad Uprava grada Beograda odgovori na molbu porodice daon bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Olja, ćerka Tomislava Peternek, rekla je da će, ukoliko porodica ne dobije odgovor na molbu da njen otac, po sopstvenoj želji, bude sahranjen u Aleji, biće sahranjen kao „običan građanin“.

Olja Peternek, Goran Sivački, Jugoslav Vlahović i Nino Rakićević Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Ona je istakla da je Peternekova smrt ostavila duboku prazninu, jer je bio umetnik čija dela govore „hiljadu reči.“

– Njegova strast i posvećenost prema fotografiji bila je zarazna, vizija inspirativna i sposobnost da uhvati trenutak bila je jedinstvena – rekla je Olja Peternek.

Prema njenom viđenju fotoaparat je bio „deo Peternekove ličnosti i produžetak njegovog oka.“

– Svakodnevno je stvarao nove fotografije koje su zapamćene ikone vremena – naglasila je Olja Peternek.

Komemoraciji su. pored članova porodice, prisustvovale kolege Tomislava Peterneka, fotografi, novinari, kao i drugi predstavnici medija.

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Peternek je bio istaknuti fotograf, dobitnik domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima. Nagradu za životno delo UNS dobio je 1991. godine.

Rođen je 22. maja 1933. godine u Vinkovcima, novinskom fotografijom počeo je da se bavi od 1957. godine, radeći kao fotoreporter u kragujevačkom listu „Svetlost“. Dve godine kasnije, preselio se u Beograd i počeo da radi u „Borbi“, a 1962. godine postao je urednik fotografije u listu „Mladost“. Pored toga, radio je i u „Jugoslovenskoj reviji“, „Ekonomskoj politici“, NIN-u, ali i kao dopisnik velikih foto-agencija među kojima su Rojters, Istlajt, Kontrast i druge.

Tomislav Peternek je preminuo u subotu, 23. marta, u Beogradu, u 91. godini.

Bonus video: Komemoracija povodom smrti prof. dr Ratka Božovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare