Foto: Shutterstock/Bogdan Glisik

Netfliks je počeo da testira publiku pitanjem da li žive u istom domaćinstvu sa pretplatnikom, što je potez koji može da dovede do ukidanja rasprostranjene prakse da se šifre za ulazak na ovu platformu dele sa rođacima i prijateljima.

Neki od korisnika Netfliksa prijavili su da su dobili poruku sa pitanjem da potvrde da li žive sa korisnikom naloga tako što će da upišu kod poslat SMS-om ili mejlom pretplatniku. „Ako ne živite sa vlasnikom ovog naloga, potreban vam je lični nalog da biste nastavili sa gledanjem“, navodi se u poruci.

Gledaocima koji dobiju ovakvu poruku za sada je omogućeno da je jednostavno isključe i nastave da gledaju filmove i serije.

„Ova provera napravljena je sa ciljem da se obezbedi da ljudi koji koriste Netfliks zaista imaju i prava na to“, saopštili su portparoli ove plaftorme.

Iz Netfliksa su ranije govorili da nemaju ništa protiv deljenja šifri, a koosnivač kompanije Red Hestings izjavio je da „nema planova“ da se prekine sa takvom praksom.

„Deljenje šifre nešto je sa čim treba da naučite da živite jer ima mnogo primera njene legitimne podele, kao kada je delite sa supružnikom ili decom. Nema tu jasne granice i nama je to u redu“, rekao je on 2016. godine, a podseća britanski „Gardijan“.

Istraživanja jedne specijalizovane firme pokazalo je da otprilike trećina korisnika Netfliksa deli svoju šifru sa nekim, a u studiji „Kordaktinga“ iz 2019. godine zabeleženo je da je oko 40 miliona naloga za vodeće striming servise „pozajmljeno“ nekome ko ne plaća pretplatu.

Najveća svetska platforma za strimovanje sadržaja, odakle je u januaru objavljeno da imaju 203 miliona pretplatnika širom sveta, neprekidno proverava nove modele na različitim tržištima. Sa druge strane, Netfliks se suočava i sa rastom pretplatnika drugih platformi, poput HBO-a, Amazona, Diznija…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar