Foto:Colin Mcconnell / Zuma Press / Profimedia/Promo

Pisac trilera i krimića Harlan Kobam kada ne piše sasvim je običan otac četvoro dece iz pregrađa. U međuvremenu je, sedeći za šankovima, u biblioteci, na raznim drugim mestima, pa i na zadnjem sedištu Ubera, napisao 33 romana. Neki od njih već su pretvoreni u serije na Netfliksu, a po nekima će one tek da budu snimljene.

Priredio: Matija Jovandić

Harlan Koben objavio je 33 romana, a najmanje 20 tih naslova je prevedeno kod nas. Ovaj bestseler pisac popularniji je u Evropi nego u Americi, a novinari „Njujork tajmsa“ izračunali su da su njegove knjige prodate u oko 75 miliona primeraka širom sveta. Pronašli su ga u Nju Džersiju, gde sa porodicom živi u viktorijanskoj kući u predgrađu i razgovarali su sa njim o svemu tome.

Pisac trilera Harlan Koben ponudiće besplatan savet svakome koga to zanima: „Ako nešto dovede do pisanja stranice: dobro. Ako ne dovede do pisanja stranice: loše“, piše novinarka Elizabet Haris.

„Vin“, Kobenov 33. roman, objavljen je u utorak. Ovaj pisac je u svoju biografiju upisao i saradnju sa plaftormama za strimovanje serija. Sa Netfliksom ima ugovor za 14 projekata. Uz sav svoj uspeh, Koben (59), ostaje jednako ležeran kao i njegov savet. Visoki nekadašnji košarkaš, sa glavom punom kidnapovanja, ubistava i obrta, sa druge strane je i tata iz predgrađa koji voli da govori o svoje četvoro dece i da ćaska o svojim ljubimcima, psima Vinslou i Laslu, koji ga prate u stopu svuda oko njihove kuće u Nju Džersiju.

Nekadašnji košarkaš i pisac bestselera: Harlan Koben Foto:Colin Mcconnell / Zuma Press / Profimedia

„Upoznali ste ga i zaista je visok i malo je stidliv. Ali dešava se da siđem niz stepenice, a on leži na podu sa psima oko sebe i priča im: ‘Ko je naslađi pas na svetu? Ko je kuca? Ko je kuca?’, priča njegova najstarija ćerka Šarlota novinarki „Njujork tajmsa“.

Harlan Koben upoznao se sa svojom suprugom En kada su oboje došli na koledž u Amherstu, zahvaljujući sportu. „Bila je bolja od mene“, kaže Koben. Proslavili su 10. februara 39. godišnjicu svog prvog poljupca. Venčali su se 1988. i deceniju kasnije odlučili su se da se presele u staru viktorijansku kuću u Ridžvudu. Kuća pomalo i izgleda kao da je iz nekog starog horora, piše novinarka. Takve kuće su možda očigledne kao mesto na kom bi pisac trilera želeo da živi, objašnjava Koben, ali su je on i njegova žena svakako kupili i od tada su tu.

Žena mu je pedijatar, ali je i u odboru koledža Vedžlos pri Univerzitetu Kolumbija, gde odlučuje o prijemu budućih lekara i hirurga, pa je pre pandemije svakodnevno putovala. Koben je ostajao kod kuće, vozio decu u školu, dočekivao ih i vozio gde god je trebalo. A u međuvremenu je pisao.

„Ne ide mi sjajno kad pišem u kući, iako je sad malo bolje. Odvezao bih ih u školu i onda bih našao neki kafić ili biblioteku ili neko čudno mesto. Menjam stalno mesta. Većina pisaca ima svoju rutinu, stalno mesto na kom pišu. Moja rutina sastoji se u tome da rutinu nemam“, rekao je Koben u jednom intervjuu u februaru, pred godišnjicu izolacije zbog koronavirusa.

Dok mu je jedan od sinova bio u srednjoj školi, Koben je šest meseci pisao za šankom „Stop end šopa“ sa sve automatom za kafu kraj sebe.
„Dolazio sam kući mirišući na peciva“, priča i dodaje da su stranice koje je ispisao bile dobre.

Pišući svoj roman „Neznanac“ proveo je tri nedelje vozikajući se Uberom gde god da je hteo da ode jer je zaključio da dobro piše na zadnjem sedištu. Tako je i završio knjigu.

Foto:Promo

„Volim da jašem konja sve dok se konj ne sruši, a onda nađem drugog konja“, kaže.

Koben svaku knjigu počinje od ideje pre nego od likova, a pre nego što uopšte počne da je piše već u glavi ima kraj. Ta navika mu omogućava da smišlja bolje zaplete i iznenađenja za čitaoce. Potrebno mu je, u proseku, devet meseci za knjigu, a kraj mu prosto ide tečno jer ga je dugo zamišljao. Kaže i da je poslednjih 40 stranica „Vina“ ispisao za dan.
„Kad dovršim knjigu, prosto sam lud. Poraste mi brada. Ne tuširam se“, opisuje on.

„Vin“ je nova priča u Kobenovoj staroj franšizi. Lik iz naslova, Vindzor Horn Lokvud Treći, bio je sporedni lik u njegovom serijalu od 11 knjiga o Mironu Bolitaru, čiji prvi nastavak je objavljen 1995. godine.

Koben Mirona opisuje uz reči: „Ja sa ispunjenim željama“. Obojica su visoki Jevreji koji su igrali košarku, priča, ali je njegov lik „zabavniji, bolji na terenu, pametniji i jači“. Vin je nastao je po uzoru na Kobenovog prijatelja iz Amhersta, atraktivnog plavušana učlanjenog u „sve golf klubove u kojima je trebalo biti član“.

U novoj knjizi, Vin je bogati odmetnik koji razrešava ubistvo sa kojim je povezana njegova šira familija. Priča je začinjena sa Kobenu svojstvenim „minama“ i iznenađenjima, od mračnih tajni do plašljivog gangstera koji je izgubio volju za osvetom i onim posebnim sastojkom koji čitaoce tera da okreću stranicu za stranicu do kasno u noć.

Više od 20 Kobenovih romana prevedeno je kod nas Foto:Promo

Koben pokušava da se drži rasporeda prema kom objavljuje najmanje knjigu godišnje, a zadržao ga je čak i kada je među svoje obaveze upisao i novu dimenziju u svom poslovnom životu: TV i striming servise. Osim sa Netfliksom, ima ugovore i sa Amazonom, MGM-om i Eplom.

Netfliks je imao koristi od toga što je Koben poznat izvan Amerike. Prodaje više knjiga u inostranstvu nego u Americi, kaže pisac, i jedan je od, kako to kaže njegov agent, „najvećih savremenih pisaca u Francuskoj“.

„Ja sam Džeri Lujs krimića“, priča iz zadnje sobe svog doma novinarki, dok Vinslou i Laslo spavaju pod toplim zracima sunca kraj njegovih nogu.

Njegov roman iz 2007. pod nazivom „Šuma“ (koji Koben opisuje rečima „četvoro klinaca nestalo je pre 20 godina, a sad se jedan od njih vraća“) pretvoren je u seriju na Netfliksu u Poljskoj prošle godine. „Nevin“, njegova knjiga iz 2005. o pokušajima nekadašnjeg osuđenika da prikrije svoju prošlost, snimio je Netfliks u Španiji. Netfliks u Velikoj Britaniji prikazao je seriju po njegovom „Neznancu“ iz 2015, a upravo je u toku snimanje po njegovom „Ostani blizu“.

Koben je i izvršni producent tih serija, ali ne i autor scenarija. Njegova ćerka Šarlot bila jedan od koscenarista za „Neznanca“ i „Ostani blizu“.

„Proširiti karijeru na tu oblast bilo je mnogo lakše nego što je bilo ko od nas očekivao. On baš podržava moje ideje, ali, naravno, ne one loše. I to cenim kod njega“, kaže Šarlot Koben pričajući o saradnji sa ocem na serijama za Netfliks.

Leri Tanc, odgovoran za Netfliksov originalni program namenjen Evropi, Srednjem istoku i Africi, kaže da je većina ljudi koji su postigli Kobanov uspeh sklona tome da se okruže saradnicima i pomoćnicima koji završavaju stvari umesto njih. Ali Koben sve radi sam, navodi on. On dolazi sa idejama, on gleda ugrubo montirane scene, on odgovara na telefonske pozive.

„Veoma je fleksibilan, a to ne vidite kod mnogo autora njegovog statusa. Bude mnogo toga dodatog ili promenjenog u odnosu na knjigu, a Harlan to uvek dočeka sa: ‘Super, dopada mi se'“, priča Tanc.

Snimanje „Ostani blizu“ počelo je u februaru na severu Engleske, uz svu zaštitu od kovida. Koben redovno telefonom odgovara na pitanja glumaca sa lokacije ili scenarista, čak i dok radi na svom 34. romanu.

„Vremenom ne postaje lakše“, kaže iza crne maske ukrašene šemom za „iks-oks“.

„Za svaku knjigu koju pišem, svaki put kažem: ‘Ova knjiga je loša, a ona koju sam završio pre nje je bila sjajna. Kako sam izgubio osećaj?’ A onda, pet minuta kasnije, kažem: ‘Ova knjiga je sjajna!’ Sva ta nesigurnost nikako da prestane. Mislim da nikada ni neće. Mislim i da će, kada toga nestane, verovatno biti vreme da prestanem da pišem“, zaključuje Koben.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar