Foto: Marijana Janković

Sa predstavama „Rat i mir“ i „Nora“, Narodno pozorište u Beogradu osvojilo je pet od ukupno sedam nagrada na 29. Međunarodnom festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen".

Žiri u sastavu teatrolog Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, Nataša Petrović, glumica Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, i Valentin Vencel, reditelj, glumac i direktor pozorišta „Ujvideki Sinhaz“, jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolju predstavu dodeli drami „Rat i mir“, po romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u dramatizaciji Fedora Šilija, reditelja Borisa Liješevića kojem je pripala i nagrada za najbolju režiju.

Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Hadži Nenad Maričić za kreaciju Pjera Bezuhova, a Nada Šargin je za Noru u istoimenoj predstavi laureatkinja za žensku rolu.

Goran Jevtić i Nada Šargin u predstavi „Nora“ Foto: Marijana Janković/Narodno pozorište

Teodori Dragićević je pripala Nagrada „Tomislav Pejčić“ za najbolju mladu glumicu/glumca za ulogu Nataše Rostove u predstavi „Rat i mir“.

teodora Dragićević u predstavi „Rat i mir“ Foto: Promo/Grad-teatar Budva

Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ održan je od 25. septembra do 1. oktobra u u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, pod sloganom „Svedočanstvo vremena“.

Selektor festivala dramaturg Branislav Nedić istakao je da se birajući predstave, rukovodio željom da izmiri stručnu javnost i „običnog“ gledaoca koji voli da dolazi u pozorište.

U Glavnom takmičarskom programu izvedene su i predstave „Lari Tompson – tragedija jedne mladosti“ (Narodno pozorište „Sterija“ Vršac), „Mesec dana na selu“ (Narodno pozorište Užice) i „Kod Večite slavine“ (SNP Novi Sad).

Bonus video: Narodno pozorište u Beogradu je dobilo pojačanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar