Hadži Nenad Maričić Foto: Promo/Grad-teatar Budva

"Grad teatar" Budva me uvek prvo podseti na dane kada smo radili "Kanjoša Macedonovića", u režiji Vide Ognjenović 2011. godine. Bilo je to iskustvo koje i danas često pominjemo, druženje koje je bilo temelj za mnoge kasnije predstave Narodnog pozorišta u Beogradu. Ono što donosi mnogima radost, i publici i glumcim,a nikada ne sme da stane. Želim da taj festival večno i srećno traje, priča za Nova.rs glumac Hadži Nenad Maričić.

Festival „Grad teatar“, koji se održava 36.put, svečano je 7. jula otvorila predstava „Rat i mir“ po čuvenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u dramatizaciji Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića. U ovom komadu Hadži Nenad Maričić tumači glavnog protagonistu grofa Petra Pjera Kiriloviča Bezuhova, za koga smatraju da predstavlja genijalnog pisca Lava Tolstoja, odnosno da je njegov alter ego. Nakon beogradske premijere, kritičari su njegovu glumu ocenili kao „vrhunski emotivnu“.

Hadži Nenad Maričić kao grof Pjer Bezuhov FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

– Tolstojev bogotražiteljski duh je sve nas nadahnuo već od prvih proba. Piščeve, kao nebeskim nitima tkane rečenice i sama Tolstojeva priroda, koju sam otkrivao u njegovim biografijama pokrenula je u meni poseban proces u stvaranju Pjera. Radost otkrivanja njegovih ideja i posebnosti takvog čoveka u 19. veku nije se iscrpela do samoga kraja. Razume se, sve to iskustvo ugradio sam u lik grofa Bezuhova. Mnogi koji su dobro bili upoznati sa delom govorili su mi da je taj lik meni veoma blizak. Zato je pozorište neobičan spoj rituala i igre u kojoj lečite sebe i druge. Naš „Rat i mir“ je dostojan, čini mi se, takvog isceliteljstvog čina. Mnogi su u publici imali takav utisak posle predstave – objašnjava Hadži Maričić, stalni član Drame nacionalnog teatra.

O saradnji sa Borisom Liješevićem, ima samo reči hvale.

– Dugo poznajem Borisa, od njegove prve predstave „Prisustvo“ koju smo radili u Ateljeu 212. Nikada do sada nisam osetio takvu slobodu u stvaranju kao sa Borisom. Ima nešto u tom mom dragom prijatelju što ga čini jedinstvenim, posebnim, čudesnim. To je verovatno ogromna ljubav koju gotovo misionarski pruža, deli i ne odustaje od nje ni u jednom trenutku. Ovaj svet je već učinio mnogo bogatijim, a siguran sam da tek dolaze njegova velika dela.

Predstava „Rat i mir“, Narodno pozorište u Beogradu Foto: Marijana Janković

U predstavi „Rat i mir““igra velika glumačka podela u kojoj su, osim Nenada Hadži Maričića, i Miodrag Krivokapić kao knez Nikolaj Andrejevič Bolkonski, njegovog sina Andreja tumači Danilo Lončarević a njegovu suprugu Lizu Zorana Bećić Đorđević, njihovu kćerku Mariju igra Zlatija Ocokoljić Ivanović. Dušan Matejić je grof Ilja Andrejevič Rostov, Bojana Stefanović grofica Natalija Rostova a njihovu kćerku Natašu, po kojoj mnogi pamte ovaj roman tumači Teodora Dragičević a sina Nikolaja Nemanja Stamatović. Tu su Nina Nešković kao njihova rođaka Sonja, Slobodan Beštić u ulozi kneza Vasilija Sergejeviča Kuragina, Kalina Kovačević kao njegova kćerka Elen, i Petar Strugar kao sin Anatol. Borisa Drubeckog igra Vučić Perović a Napoleona Bonapartu Nedim Nezirović.

– Naša predstava predstavlja i jednu novu fazu, usudiću se da kažem i prekretnicu za Narodno pozorište. Ona je predstavila novu generaciju koja će za par godina nositi na svojim leđima repertoar, siguran sam. Zato sam ponosan što sam deo njihovog početka – ističe Nenad Hadži Maričić koji je imao imao izuzetno uspešnu sezonu.

Igrao je u tri premijere u matičnom pozorištu i ostvario zapažene uloge. Pored grofa Bezuhova u „Ratu i miru“, u Ibzenovoj „Nori“ rediteljke Tatjane Mandić Rigonat tumači dr Ranka, a u predstavi „Godine vrana“ Siniše Kovačevića igra kapetana Mijata Tamnavca.

Hadži Nenad Maričić, premijera predstave „Godine vrana“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Čudesan je taj poziv na igru koji čini i stvara pozorište. Kada smo bili deca nismo se nikada umarali tokom igre. Samo bi nas sutradan bolele noge i bili bismo iznemogli za učenje. Upravo vas tako i rad na predstavi obuzme u toj meri da vam se čini da ne postoji ništa važnije na svetu nego dogurati do kraja i izaći sa premijerom. Umor stigne, ali ne i bez dobrog iskustva.

Bonus video: Bojana Stefanović – Stižu nam nove generacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar