Narodno pozorište, Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište/Promo

Nacionalni teatar je saopštio da su, uprkos svim poteškoćama zbog pandemije koronavirusa u 2020. godini, imali uspešnu sezonu.

Na repertoaru su imali sedam premijera, a u pripremi su još dve. Od toga, Drama je ostvarila četiri a to su „Кaligula“ Albera Кamija, u režiji Snežane Trišić, „Noćni pisac“ autorski projekat Jana Fabra, „Vasa Železnova“ Maksima Gorkog, u režiji Zlatka Svibena i „Orlando“ Virdžinije Vulf, u režiji Bojana Đorđeva. U pripremi su „Pozorišne iluzije“ Pjera Кorneja, u režiji Nikole Zavišića.

Opera je imala premijeru „Manon Lesko“ Đakoma Pučinija, u režiji Pjera Frančeska Maestrinija a Balet je izveo premijere „Mamac“ na muziku Maje Ćurčić i Marka Đukića, u koreografiji Sanje Ninković. Završen je i balet „Sedam smrtnih grahova“ na muziku Miroslava Bakoa, u koreografiji Igora Pastora. U pripremi je baletska predstava „Mikelanđelo“ u koreografiji Marija Radačovskog.

Otvaranje 142. sezone 31. avgusta 2020. godine ostaće zapamćeno, kako su naveli, po projektu „Pogled promatrača menja sve“ u kome su sa balkona pozorišta nastupili umetnici sva tri ansambla Drame, Opere i Baleta. Veliki broj gledalaca je pratio „Narodno pozorište gala“, onlajn prikaz za Dan Narodnog pozorišta.

Posebno izdvajaju aktivnosti tokom vanrednog stanja kada je strimingom na Jutjub kanalu emitovano 114 predstva koje je pratilo više od 300.000 gledalaca.

Balet „Mamac“, Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Umetnici ovog teatra učestvovali u projektu Ministarstva prosvete „Ide čas“ u kome su za đake čitali lektiru. Na otvorenoj ambijentalnoj sceni „Dvorište“ izvedeno je više programa Drame i Opere, kao i scenska čitanja dramskih tekstova. Opera je organizovala veliki broj ambijentalnih koncerata „Opera u vašem kraju“, obilazeći različite delove Beograda.

Posebno ističu da su održali 16 gostovanja u zemlji i inostranstvu.

Navedene su i aktivnosti Muzeja Narodnog pozorišta koji je postavio tri izložbe, „Zvonimir Кrnetić – nezaboravni tenor“, „Jedinstveni sjaj baletske zvezde – Jovanka Bjegojević“ i „Radmila Smiljanić – sve bilo je muzika“.

U okviru programa Platforma koji se bavi mladima, održano je više radionica sa inostranim predavačima. A projekat „Mladi pozorišni eksperti“, koji drugu godinu za redom okuplja 45 mladih koji učestvuju u radu Narodnog pozorišta, a u vreme pandemije je održavan onlajn, navode iz nacionalnog teatra.

Od ove godine Narodno pozorište postalo je, kako ukazuju, punopravni član Međunarodne pozorišne konvencije u okviru koje je održano nekoliko onlajn pozorišnih sesija posvećenih teatru i umetnosti u vreme koronavirusa a učestvovali su predstavnici evropskih pozorišta, članovi ove mreže.

Za Novu godinu Narodno pozorište poklanja vernoj publici tri predstave koje će emitovati u podne strimingom na svom Jutjub kanalu.

U nedelju, 3. januara na programu je „Krcko Oraščić“, balet P. I. Čajkovskog, u koreografiji Кonstantina Кostjukova. U ponedeljak, 4. januara biće prikazana Rosinijeva opera „Pepeljuga“, reditelja Jagoša Markovića koji je režirao i Nušićevu „Gospođa ministarka“ čije je emitovanje zakazano za 5. januar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar