Foto:The CW / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Openhajmer", "The Holdovers", "Barbi", "Naslednici", "Beef" i "The Bear" apsolutni su pobednici 29. dodele "Critics Choice Awards" (nagrada kritičara), koja je sinoć održana u Santa Monici.

Čelsi Hendler, koja je vodila program drugu godinu zaredom, započela je svoj uvodni monolog tako što je sebe nazvala „mikrodoza Barbi“ i „bacila se“ na velike studije koji su bili „primorani na odmor na šest meseci zbog štrajka pisaca i glumaca“. Takođe je odala počast „velikoj godini žena“:

– Žene su pobeđivale na svim mestima. Barbi na blagajni, Tejlor Svift i Bijonse sa svojim turnejama, Gvinet Paltrou na skijanju. Žene se pojavljuju i dominiraju našom kulturom. Gotovo bi se moglo reći da je to bila godina žena. … Žene bi to mogle reći!

„Openhajmer“ je osvojio nagradu za najbolji film, kao i za najbolji ansambl, najbolju sporednu mušku ulogu (Robert Dauni Džunior) i najbolju režiju (Kristofer Nolan). Emili Blunt je primila nagradu ansambla u ime svojih kolega, i izdvojila nastup Kilijana Marfija kao Roberta Openhajmera, piše „Holivud reporter“.

Foto:Michael TRAN / AFP / Profimedia

Tokom govora Dauni Džunior je odvojio trenutak da oda počast kritičarima koji su u prošlosti njegov rad nazivali „traljavim, neurednim i lenjim“. Dauni Džunior osvojio je istu nagradu na Zlatnim globusima prošlog vikenda. „Openhajmer“ je takođe osvojio priznanje za najbolju kinematografiju, najbolju montažu, najbolje vizuelne efekte i najbolji rezultat.

„Barbi“ je ponela nekoliko nagrada, posebno za najbolju komediju, koja je objavljena tokom reklamne pauze i nije dozvolila filmskim stvaraocima da izađu na scenu. Hendler je, kasnije u toku ceremonije, ispravila grešku i na sceni poželela dobrodošlicu zvezdi i producentkinji Margo Robi i spisateljici i rediteljki Greti Gervig.

Foto:The CW / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

– Ovo nije bio deo emisije, ali smo veoma zahvalni – rekla je Robi pre nego što je predala mikrofon Gervig, koja se zahvalila svom koscenaristi i partneru Baumbahu jer su želeli da nasmeju jedno drugo i onda su „načinili da se svet smeje“. Film je takođe osvojio nagradu za najbolju pesmu „I’m Just Ken“. Nagradu su primili tekstopisci Mark Ronson i Endru Vajat, kao i Rajan Gosling, koji je izveo pesmu. Ronson je zahvalio Gervig što je napravila prostor za 11-minutnu moćnu baladu koja je i u filmu dovela muškarce do suza. “Barbi” je takođe dobila za najbolji originalni scenario, najbolji produkcijski dizajn, najbolju kostimografiju i najbolju frizuru i šminku.

Da’Vine Džoj Rendolf osvojila je nagradu za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu „The Holdovers“. Rendolf je ponela kući i Zlatnog globusa prošle nedelje. Slično tome, Pol Đamati je osvojio nagradu za najboljeg glumca za film nakon što je prošlog vikenda osvojio Globus u istoj kategoriji, a Dominik Sesa osvojio je nagradu za najboljeg mladog glumca.

Foto:The CW / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

“Naslednici” su odneli nagrade za najbolju dramsku seriju, najboljeg glumca u dramskoj seriji (Kiran Kalkin) i najbolju glumicu u dramskoj seriji (Sara Snuk), dok je Elizabet Debicki osvojila najbolju sporednu glumicu u dramskoj seriji za ulogu u “Kruni”, i Bili Krudap osvojio je odgovarajuću nagradu za svoj nastup u “The Morning Show”.

“The bear” je osvojio najbolju humorističku seriju, a glumci Džeremi Alen Vajt, Ajo Edebiri i Ebon Ros-Bakrah poneli su glumačke nagrade. “Beef” je takođe bio veliki pobednik večeri, osvojivši za najbolju mini seriju, najboljeg glumca u mini seriji (Stiven Jeun), najbolju glumicu u istoj kategoriji (Ali Vong) i najbolju sporednu glumicu (Marija Belo).

Foto:Michael TRAN / AFP / Profimedia

Džonatan Bejli osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca u mini seriji za “Fellow Travelers”. Bejli je, tokom svog govora, rekao prisutnima da je ova serija „podsetnik da su LGBTQ+ ljudi oduvek postojali i da su se borili za lakši život”, pa se zahvalio onima koji su bili tu pre njega kako bi mogao da osvoji nagradu za igranje lika koji predstavlja zajednicu.

Meril Strip (Samo ubistva u zgradi) osvojila je za najbolju sporednu glumicu u humorističnoj seriji, ali nije bila tu da primi nagradu.

Ema Stoun je osvojila nagradu za najbolju glumicu i rekla je da nije imala pripremljen govor, ali je rekla publici da je uspela da „oduči“ mnogo stvari da bi igrala svoj lik Bela Bakster u “Jadnim stvorenjima”. Dok se zahvaljivala kritičarima na ovoj nagradi, istakla je kroz smeh da uči kako da ne mari šta oni misle.

Foto:Emma Stone, Credit line: The CW / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nagradu SeeHer, kojom se odaje počast tačnom prikazivanju žena i devojaka u medijima, ove godine je Americi Fereri uručila njena “Barbi” koleginica Margo Robi, koja je rekla da se Ferera nikada „ne plaši da govori istinu“. Ferera je tada izašla na scenu i nazvala nagradu „smislenom“ jer je odrastala u želji da na ekranu vidi žene kao što je ona.

– Odrasla sam kao prva generacija honduraške američke devojke zaljubljene u televiziju, film i pozorište, koja je očajnički želela da bude deo nasleđa u kojem nisam mogla da vidim sebe. Naravno da sam mogla da se osećam u likovima koji su bili snažni i složeni, ali ti likovi su retko ličili na mene. Žudela sam da vidim ljude poput sebe na ekranu, ali mi se činilo nemogućim da vidim latino žene u hrabrim glavnim ulogama – kazala je glumica.

Ferera je takođe pripisala Gervigovoj zaslugu jer je dokazala da „ženske priče mogu istovremeno da postignu bioskopski kvalitet i istorijski uspeh na blagajnama“.

Harison Ford je dobio nagradu za celokupnu karijeru, a predstavio ga je njegov režiser “Indijane Džonsa” Džejms Mangold. Nazvavši ga hipergigantom, reditelj je govorio o Fordovoj višedecenijskoj karijeri i glumačkom talentu. Emotivni Ford je izašao na scenu da primi nagradu, a za svoju karijeru pripisao je sreću i rad divnih filmskih stvaralaca.

Nagrade kritičara usledile su nakon Zlatnih globusa i uglavnom su to bili isti laureati. Da li će i na dodeli Oskara 11. marta biti samo prepisivanja ili će nas Akademija ipak iznenaditi?

Bonus video: Dodela Latino Grammy nagrada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar