Robert Downey Jr Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Robert Dauni Džunior će ove jeseni debitovati na Brodveju u novoj predstavi "McNeal". Po scenariju koji potpisuje Ajad Aktar i u režiji Bartleta Šera "McNeal" je priča o talentovanom piscu koji se bori sa porodičnim problemima dok radi na svom sledećem romanu.

„Dobri pisci pozajmljuju, veliki pisci kradu. Džejkob Meknil (Dauni) je veliki pisac, jedan od najvećih, večiti kandidat za Nobelovu nagradu za književnost. Ali, Meknil takođe ima otuđenog sina, novi roman, stare sekire za brušenje i nezdravu fascinaciju veštačkom inteligencijom“, piše u zvaničnom scenariju.

„MCNeal“ će biti odigran pretpremijerno 5. septembra u pozorištu “Vivian Beaumont”, a premijera je zakazana za 30. septembar.

Dauni je nedavno osvojio prvog Oskara u karijeri za istorijski ep Kristofera Nolana „Openhajmer“, u kojem je igrao Luisa Štrausa. Zvezda filma „Iron Man” trenutno tumači jednu od glavnih uloga u HBO-ovoj adaptaciji „The Simpatizer” i rimejku „Vertigo” Paramaunta.

Iza Roberta Daunija Džuniora je trnovit put do prvog Oskara i prve uloge na pozorišnim daskama. Dauni je debitovao na velikom platnu sa svega pet godina u očevom filmu “Funta” 1970. godine i brzo je dobio razne uloge u tinejdžerskim filmovima tokom 1980-ih godina. Prvi veliki i primećen uspeh došao je tumačenjem naslove uloge u filmu “Čaplin” i za koju je nominovan za Oskara za najboljeg glavnog glumca.

Krajem 1990-ih je nekoliko puta hapšen zbog posedovanja nedozvoljenih supstanci, išao je na rehabilitaciju i skidao se sa droge. Trebalo je da provede tri godine u zatvoru, ali je pušten nakon godinu dana i plaćene kazne i dobio je novu priliku kao gostujući glumac u popularnoj seriji “Ali Mekbil”.

Vratio se glumi 2003, a malo veći uspeh prvo je doživeo 2005. godine u crnohumornoj komediji “Kis kis, beng beng”, što mu je otvorilo vrata za nekoliko zanimljivih uloga narednih godina. Objavio je čak i autorski muzički album 2004. godine, a 2010. godine je napisao memoare u kome je otvorio dušu.

Prvi put je zašao na teritoriju blokbastera 2008. godine, kada je postao Toni Stark u Marvelom “Ajronmenu” i kada je glumio u filmu “Tropska oluja”.

Ajronmena je tumačio sve do 2019. godine i zahvaljujući njemu je postao jedan od najplaćenijih glumaca Holivuda, a “Tropska oluja” mu je zaradila drugu nominaciju za Oskara.

Od tada pa do danas, Robert Dauni Džunior je tumačio razne uloge u kojima je mogao da istražuje svoje dramske i komične sposobnosti, uglavnom u uspešnim ostvarenjima.

Ajad Aktar je dobio Pulicerovu nagradu za film „Disgraced“, a napisao je i drame „Junk“, „The Who & the What“ i „The Invisible Hand“.

Bonus video: Hit Ledžer – Svestrana glumačka zvezda koja je prerano otišla u legendu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar