Foto: Promo

Ciklus koncerata najboljih mladih pijanista biće realizovan u Centru lepih umetnosti "Gvarnerijus" u okviru obeležavanja 65 godina postojanja Radio Beograda 2, saopštili su organizatori.

U periodu od 28. februara do 30. maja, uz direktne radijske prenose, nastupiće petoro mladih pijanista: Una Miljuš, Lazar Torbica, Vladimir Aćimović, Ivan Bašić i Iva Vuković, a čitav ciklus, čiji je urednik Ana Ćirica, biće objedinjen delima domaćih autora, koja će biti izvedena na početku svakog koncerta.

Na prvom koncertu, koji je na programu poslednjeg dana februara, nastupiće 17-godišnja Una Miljuš, studentkinja treće godine klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Miloša Mihajlovića, a na programu nastupa, koji počinje u 19 sati, su ostvarenja Stanka Šepića, Ludviga van Betovena, Franca Lista i Adolfa Šulc-Evlera.

Una Miljuš je jedna od najtalentovanijih mlađih srpskih pijanistkinja o čemu svedoče brojni nastupi u velikim koncertnim dvoranama širom Srbije i Evrope (Rusija, Češka, Poljska, Bugarska, Belgija, Slovenija, Hvatska, Bosna i Hercegovina), kao i izuzetan broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Foto: Promo

Za 21. mart zakazan je nastup Lazara Torbice (Šabac, 1999), studenta master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi Rite Kinke, koji je laureat više od 50 nagrada, a Vladimir Aćimović (Niš, 2002), koji u Gvarnerijusu nastupa 18. aprila, trenutno je na master studijama klavira na FMU u Beogradu, u klasi Lidije Stanković, i pored toga je i student četvrte godine na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, u klasi Milane Černjavske. Do fakulteta osvaja prve nagrade u Šapcu, Gradu (Italija), Ohridu, Sofiji, Krajovi, Usti nad Labemu, Nišu, Beogradu kao i drugu nagradu na takmičenju „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Ivan Bašić (Beograd, 1996), koji će u Gvarnerijusu nastupiti 16. maja, poslednje tri godine se usavršava u Cirihu kroz rad sa istaknutim pijanistom Konstantinom Šerbakovim, gde je završio master studije 2019. godine. Dobitnik je nagrada na međunarodnim konkursima u Rimu, Portu, Radovljici, Beogradu. Bio je predstavnik Srbije na prestižnim konkursima u Hamamacu i Bukureštu, a 2013. godine je dobio nagradu za najboljeg mladog muzičara 2013. godine.

Iva Vuković (Čačak, 2000) će 30. maja zaokružiti ciklus koncerata Radio Beograda 2 „Najbolji mladi pijanisti“ u Gvarnerijusu. Završava osnovne akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kod Aleksandra Serdara, u čijoj klasi trenutno pohađa i master studije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Ostvarila je značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar