Miroljub Stojanović, Foto: Zoran Ločarević

Jedan jedini čovek Miroljub Stojanović, službenik Filmskog centra, imao je hrabrosti da pokaže da se mraku, koji galopirajuće stiže u našu kulturu, može isprečiti jedino superiornost duha, izjavio je juče za naš sajt reditelj Goran Marković.

Zašto je reditelj Goran Marković baš apostrofirao filmskog kritičara, urednika Izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije i velikog i nagrađivanog poznavaoca sedme umetnosti?

Pa, zato što je Miroljub Stojanović jedini član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije koji je, kako saznaje naš portal, podržao predlog Konkursne komisije da se opredele sredstva za filmove „Škartovi“ Srđana Dragojevića, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika u okviru „Pozivnog konkursa za eminentne reditelje“, koji je raspisao FCS.

Ostatak Upravnog odbora, podsetimo, čine, u svojstvu predsednice, Jelena Trivan, potom Vladan Živković, Aleksandar Conić, Miroslav Lekić, Petar Jakonić, Anđelija Andrić, Sandra Perović i Aleksandar Erdeljanović. I dok je Erdeljanović uoči sednice UO FCS 25. novembra na kojoj je, bez obrazloženja, odbijen predlog Konkursne komisije, donet još 18. oktobra, podneo ostavku na članstvo u Upravnom odboru, Perovićeva je to učinila nakon sednice UO.

Posle ogromne halabuke u javnosti koju je izazvala ta odluka, UO FCS konačno se oglasio juče saopštenjem u kome je istakao da je odlučeno da „konkurs ponove, bolje precizirajući uslove konkursa na koji se, razume se, mogu javiti isti reditelji, i svakako da će sredstva dobiti neko od ovih eminentnih imena naše kinematografije, jer je upravo njima ovaj konkurs i namenjen“.

I dok je Srđan Dragojević, komentarišući ponovno raspisivanje konkursa, kazao za Nova.rs da koristi svoje zakonsko pravo i podnosi žalbu Ministarstvu kulture i informisanja, osvrćući se na novu odluku UO FCS Goran Marković je za naš sajt napomenuo da su oni iz Upravnog odbora, koji su osetili šta čine, naknadno dali ostavke, ali je izdvojio jednog jedinog čoveka:

– Miroljub Stojanović, službenik Filmskog centra, imao je hrabrosti da se usprotivi ovoj nerazumnoj odluci. Ja mu na tome odajem priznanje, ne zato što se radi o meni i mojim kolegama, već zato što je pokazao da se mraku, koji galopirajuće stiže u našu kulturu, može isprečiti jedino superiornost duha!

Stojanović, jedini koji je podržao sva tri filma („Škartovi“, „Doktor D“, „Sloboda ili barbarizam“), kako nezvanično saznaje Nova.rs, razmišlja o ostavci u UO FCS.

Bonus video:

Zašto su odbačeni filmovi eminentnih reditelja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare