Foto: Ivan Dinić/Nova S, Dragan Mujan/Nova.rs

Članovi Konkursne komisije o ovoj aferi bez presedana ne mogu da govore za javnost jer su u zakonskoj obavezi čuvanja svih informacija. Asocijacija filmskih reditelja Srbije (AFRS) traži od Jelene Trivan da im se omogući uvid u Zapisnik sa sednice Upravnog odbora.

Još se ne stišava bura nakon što je UO FCS odbacio predloge za dodelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. u kategoriji Pozivni konkurs za eminentne reditelje. Većinom glasova, na sednici 25. novembra, odbijena su sva tri predložena filmska projekta reditelja Želimira Žilnika, Gorana Markovića i Srđana Dragojevića. Ova odluka je prevazišla okvire kulture i postala tema broj jedan u našoj javnosti posebno zato što Upravni odbor nije obrazložio svoju odluku.

Članovi Konkursne komisije, u kojoj su ugledni poslenici filmske umetnosti, o ovoj aferi bez presedana ne mogu da govore za javnost jer su u zakonskoj obavezi čuvanja svih informacija do kojih dođu prilikom obavljanja svoje funkcije. A ona ne prestaje ni po isteku ugovora, osim uz izričitu pisanu saglasnost Filmskog centra. Naravno, izuzetak je i kada se radi o informacijama koje su po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koje je Filmski centar dužan da da.

Asocijacija filmskih reditelja Srbije (AFRS) uputila je odmah pisani zahtev Upravnom odboru Filmskog centra Srbije, njegovoj predsednici Jeleni Trivan i direktoru FCS Gordanu Matiću da im se omogući uvid u Zapisnik sa sednice Upravnog odbora.

Jelena Trivan, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

U ovom dopisu piše: „Poštovani, s radošću smo primili vest da će Filmski centar Srbije uvesti i raspisati Pozivni konkurs za eminentne reditelje. Neprijatno smo iznenađeni vešću da je odlukom UO FCS od 25. 11. 2021. godine, predlog komisije u okviru ovog Pozivnog konkursa za eminentne reditelje odbijen, i to bez obrazloženja. Iznenađenje je veće imajući u vidu da je predlog komisije obuhvatio imena naših istaknutih kolega, filmskih reditelja kao što su Goran Marković, Želimir Žilnik i Srđan Dragojević. Obzirom da odluka FCS ne sadrži obrazloženje, a u želji da izbegnemo nagađanja, zahtevamo da nam Filmski centar Srbije bez odlaganja omogući uvid u Zapisnik sa sednice Upravnog odbora, kako bismo izvukli adekvatne zaključke i reagovali shodno njima“.

„Zaista je lepo da postoji solidarnost u našoj branši. Hvala puno kolegama iz Asocijacije filmskih reditelja“, objavio je Srđan Dragojević na Twitter-u.

Bonus video: Srđan Dragojević na premijeri filma Nebesa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar