Foto: Printscreen/ Beogradska Filharmonija

"Svim srcem se nadam da će ovo teško vreme brzo proći i da ćemo ponovo da stvaramo muziku zajedno kao uvek“, poručio je slavni Zubin Mehta u videu upućenom Beogradskoj filharmoniji.

„Ivan Tasovac, dobar dan, kako ste“, pitao je čuveni violinista uz osmeh na čistom srpskom na početku svoje video poruke, a potom nastavio na engleskom:
“Šaljem vama i svim svojim kolegama iz Beogradske filharmonije najiskrenije i najtoplije pozdrave. Nadam se, svim srcem, da će ovo teško vreme brzo proći i da ćemo ponovo, kao i uvek, zajedno stvarati muziku”.

Maestro Zubin Mehta je prilikom poslednjeg dolaska izrazio želju da se obeleži 60 godina od njegovog prvog nastupa sa Beogradskom filharmonijom, podsećaju u ovoj kući i dodaju da će uskoro objaviti datum tog koncerta.

Foto: Aleksandar Stojanovic/ BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Podrška muzičarima u Filharmoniji stigla je i od dirigenta Hauarda Grifitsa, koji je trebalo ove nedelje da nastupi u Beogradu.

“Dolazim kod vas već nekih desetak godina i obožavam da radim sa orkestrom, i volim publiku; vi ste deo koncerta. Kada nastupam u Beogradu osećam vas iza sebe i osećam zadovoljstvo koje vam pružamo kao orkestar i nadam se da ćemo se brzo vratiti – siguran sam da hoćemo”, naveo je Gritits.

Dirigent kaže i da vreme provodi proučavajući partiture i pišući knjigu za decu.
“Možda znate da sam napisao tri knjige za decu, i ova četvrta uskoro izlazi. Zove se “Čarobna lubenica” i govori o muzici i instrumentima duž Puta svile. Nadam se da ćemo imati priliku da vam je izvedemo u Beogradu jednog dana. Moje misli su sa svima vama; želim vam svima dobro zdravlje i jedva čekam da dođem ponovo i da stvaramo muziku”, naveo je Grifits.

Svoju poruku čuveni dirigent je završio rečima: “Molim vas da kod kuće pravite muziku ako možete i slušate muziku, čak i samo da pevate. To je vid obogaćivanja duše… pevanje, slušanje muzike, to nam zaista pomaže u ovim teškim vremenima”.