Slobodan Nešović Loka, vlasnik kuće Mascom Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava velikog umetnika čije ime nosi, što je činjenica potvrđena u sudskom postupku, tvrde u izdavačkim kućama "Mascom" i “Tin Drum Music”. Ove dve firme, organizatori konkursa "EKV: Tvoja pesma", negirali su tvrdnje iz Zadužbine da su neovlašćeno iskoristili ime benda i zloupotrebili ga u komercijalne svrhe, navodeći da je poziv muzičarima usledio isključivo kao vid podrške u vreme pandemije.

Nakon što su muzičke izdavačke kuće „Mascom” i „Thin Drum Music“ raspisale konkurs „EKV: Tvoja pesma“ 1. oktobra i pozvale izvođače „koji u svom radu prepoznaju uticaje i bliskost sa grupom Ekatarina Velika“ da im pošalju pesme, iz Zadužbine Milana Mladenovića odmah su reagovali, ogradili se od konkursa i naveli da je Zadužbina, „kao jedini legalni i pravni naslednik“ zaostavštine poznatog rok muzičara, autora i vođe grupe „zaštitila žigove EKV i Ekatarina Velika“, da jedina „ima prava da koristi nazive i žigove EKV ili Ekatarina Velika prilikom organizacije događaja iz oblasti kulture, takmičenja, konkursa i dodela nagrada na kojima se zvanično koristi Milanovo ime i ime grupe“, te da neće dozvoliti zloupotrebe, a da će iskoristiti sva pravna sredstva da „spreči neovlašćenu komercijalizaciju pojedinaca na račun Milana Mladenovića“.

Iz „Mascoma“ i „Tin Drum Musica“ odbacili su takve tvrdnje iz Zadužbine kao neistinite.

„Podsećamo da je sud pravosnažno odbio kao neosnovan pokušaj Zadužbine Milana Mladenovića da zabrani ‘Mascomu’ da izdaje albume EKV-a, zbog navodne povrede autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića. Razlog za donošenje ovakve konačne sudske odluke leži u tome što Zadužbina nije čak ni učinila verovatnim da je nosilac autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića za kakvu se predstavlja. Shodno navedenim činjenicama, izdavačkoj kući Mascom nije potrebna bilo kakva dozvola Zadužbine Milana Mladenovića da izdaje albume EKV-a, tim pre što Zadužbina nije nosilac ovih prava’, navodi se u današnjem saopštenju iz ove kompanije.

U saopštenju se navodi i da je „Tin Drum Music“, svojevremeno kao „istinski nosilac autorskih i interpretatorskih prava“, pretrpeo štetu zbog korišćenja muzike EKV „za potrebe reklamiranja proizvoda jedne velike domaće kompanije“ i sudski je naplatila milion dinara, a da su tada „podnete i krivične prijave protiv predstavnika Zadužbine zbog krivičnog dela prevare, a istraga je još u toku“.

Iz dve izdavačke kuće odbacuju kao „apsolutno netačnu insinuaciju“ da su konkurs „EKV: Tvoja pesma“ raspisali u ime EKV i Milana Mladenovića, navodeći da su to uradili u svoje ime, da je u pitanju „iznad svega društveno-koristan konkurs“ raspisan sa ciljem da se tako „pomogne muzičarima u teškom vremenu pandemije“.

„Takođe, odrednica ‘EKV’ je vid obaveštenja zainteresovanim umetnicima o tome kakva vrsta i kvalitet muzike je potreban za učešće na konkursu i nije upotrebljena u komercijalne svrhe. Prema tome, korišćenje iste je apsolutno zakonito, bez obzira na to što je Zadužbina samoinicijativno prisvojila oznaku EKV. Imajući u vidu da je žig prevashodno oznaka roba i usluga, nismo mogli ni da pretpostavimo da je neko otišao u Zavod za intelektualnu svojinu i kao žig registrovao reči ‘Ekatarina Velika’ i ‘EKV'“, navodi se u saopštenju „Mascoma“ i „Tin Drum Musica“.

U dve izdavačke kuće navode da je, prema njihovom shvatanju, „to učinjeno kako bi svako morao da traži dozvolu Zadužbine ako i pomisli da na bilo koji način koristi skraćenicu EKV ili naziv Ekatarina Velika, a izdavanje dozvole u praksi po pravilu podrazumeva plaćanje određene sume novca“.

„Uvereni smo da cela ova kampanja ima više veze sa privlačenjem medijske pažnje nego sa bilo kakvom zaštitom prava. Smatramo da ovde jeste došlo do nezakonite uzurpacije i zloupotrebe prava, ali da to čine upravo oni koji su ovu hajku pokrenuli. Na kraju, ali verovatno najvažnije, najveća žrtva ovog performansa Zadužbine je, na žalost, uspomena na Milana Mladenovića“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar