Marijana Kolarić Foto: Printscreen/YouTube/SEEcult

Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti predložena je za rukovodeću poziciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a o njenoj "sudbini" odlučivaće Vlada Srbije na sednici u četvrtak, nezvanično saznaje Nova.rs.

Od četiri kandidata koja su se prijavila na javni konkurs za direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, raspisan 4. januara, Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti i direktorka privatne galerije „Novembar“ izbor je Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti.

UO, na čijem je čelu umetnik Vladislav Ščepanović, poslao je juče svoje mišljenje, odnosno predlog za direktora MSU Ministarstvu kulture na dalje odlučivanje, koje bi trebalo da ga aminuje i prosledi Vladi Srbije.

Muzej savremene umetnosti Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kako nezvanično saznajemo, ovaj predlog trebalo bi da se nađe na sednici Vlade Srbije već u četvrtak, nakon čega će se znati da li će Kolarićeva i zvanično biti imenovana za direktorku MSU. Ukoliko Vlada na sednici aminuje predlog Upravnog odbora i Ministarstva kulture time bi konačno, posle gotovo osam godina, bila prekinuta „tradicija“ da je jedna od najznačajnijh kulturnih institucija u nas u v.d. stanju.

Podsetimo, na javni konkurs za direktora MSU prijavilo se pet kandidata, ali u obzir su uzete četiri prijave i to: Nele Tonković, istoričarke umetnosti, Marijane Kolarić, takođe istoričarke umetnosti, Slobodana Nakarade, turizmologa i nekadašnjeg v.d. direktora ove institucije i Branka Popovića iz Novog Sada, komunikologa.

Iako je UO, nakon razgovora sa potencijalnim kandidatima, svo četvoro pozitivno ocenio, izbor je, ipak, pao na direktorku i, uz Srđana Šapera, osnivača galerije „Novembar“.

O izboru novog direktora MSU govorila je juče i ministarka kulture Maja Gojković, podsetivši da čeka predlog UO na čelu sa Šćepanovićem:

– Zalagaću se da se ispoštuje njihova volja i takav predlog ću i uputiti Vladi Srbije, bez ikakvog uplitanja – kazala je ministarka, aludirajući time na „propali“ konkurs iz 2019, kada je Vlada Srbije ignorisala mišljenje i predlog Upravnog odbora i mimo konkursa za v.d. direktora postavila Viktora Kiša na jednogodišnji mandat, koji je istekao 30. januara.

Osvrnula se i na burnu godinu u Muzeju savremene umetnosti, s obzirom da je prvi potez Maje Gojković na čelu Ministarstva kulture bio da osujeti planove Kiša za „komercijalizaciju“ ove institucije:

– Važno je da se na pravi način upravlja institucijom kakav je MSU, a za to je zadužen direktor/direktorka. Nadam se da će muzej uskoro profunkcionisati punim plućima i da ćemo u tom zdanju moći da gledamo različite postavke -kazala je ministarka kulture.

Detalji sa izložbe „Ljubav je ljubav“ Foto: M. Marjanović/Nova.rs

U Muzeju savremene umetnosti trenutno je u toku izložba venčanica „Ljubav je ljubav“ modnog kreatora Žan-Pol Gotjea, čije je postavljanje ustalasalo javnost, s obzirom da joj je prošle jeseni prethodilo uklanjanje dela postavke „Refleksije našeg vremena“, ali i plan doskorašnjeg v.d. direktora Viktora Kiša za upotrebu centralnog nivoa ovog zdanja u „komercijalne svrhe“, što su sprečili Ministarstvo kulture i Zavod za zaštitu spomenika.