Foto: Universal picture, MegaComFilm, Promo

Film Kristofera Nolana "Openhajmer" ima ubedljivo najviše nominacija, čak 13, među kojima su one u ključnim kategorijama - za film, reditelja, adaptirani scenario, glavnu mušku ulogu, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku sporednu rolu…

Odmah iza „Openhajmera“ po broju nominacija nije, kako su mnogi očekivali, ostvarenje „Barbi“, već „Jadna stvorenja“ Jorgosa Lantimosa.

Čak 11 nominacija ima ova fantastična priča, opet u ključnim kategorijama. Jedina bitna razlika jeste što je izostala nominacija za „Jadna stvorenja“ u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu i sporednu žensku rolu.

Martin Skorseze danas je po deseti put nominovan za Oskara za najbolju režiju i to za ostvarenje „Ubistva pod cvetnim mesecom“. Slavni sineasta je upravo zavredeo najviše nominacija u ovoj kategoriji ikada!

Lili Gledston, koja igra glavnu ulogu u poslednjem Skorsezeovom filmu, dobivši nominaciju za najbolju glavnu žensku rolu postala je prva Amerikanka indijanskog porekla koja je nominovana u ovoj kategoriji.

I „Ubistva pod cvetnim mesecom” treći su film po broju nominacija. Skorsezeovo ostvarenje nominovano je u deset kategorija, a dve manje ima blokbaster od kojeg se očekivalo da će dobiti najviše – „Barbi“. Film Grete Gervig nominovan je u tek četiri ključne kategorije – za najbolje ostvarenje 2023, najbolju mušku i žensku sporednu ulogu (Rajan Gosling i Amerika Ferera) i adaptirani scenario. A Margo Robi, kojoj su predviđali sigurnu nominaciju za glavnu žensku rolu, na iznenađenje mnogih izostala je sa spiska, kao uostalom i Leonardo Dikaprio za glavnu mušku ulogu u Skorsezeovom filmu… Ostali su tako „na suvom“…

Žene su se, nakon saopštavanja nominacija, upisale u istoriju. Naime, po prvi put u istoriji tri od deset naslova nominovanih u najvažnijoj kategoriji – najbolji film potpisale su dame. U pitanju su Francuskinja Žastin Trije za „Anatomiju pada“, Greta Gervig za „Barbi“ i Selin Song za „Prošle živote“.

A Trijeova, koja je za „Anatomiju pada“ prošlog proleća dobila Zlatnu palmu u Kanu, jedina je dama nominovana u kategoriji za najbolju režiju. Zanimljivo je da njen film nije bio francuski kandidat za Oskara za najbolji strani film, što je izazvalo odijum u francuskoj javnosti, a da je, bez obzira na to, Žastin Trije postigla podvig, zavredevši nominacije u glavnim kategorijama, kakve su najbolji film, režija i adaptirani scenario.

Još jednu prekretnicu donele su ovogodišnje nominacije. Desilo se tek drugi put u istoriji da je producentkinja i glumica Ema Stoun u trci istovremeno za najbolji film (Oskar se dodeljuje producentima, prim.aut.) i najbolju glavnu žensku ulogu za naslov „Jadna stvorenja“. Takođe, producentkinje su stale iza sedam od deset nominovanih filmova. Rekord je, međutim, postignut 2019. kada su producentkinje stajale iza osam nominovanih filmova.

A film „Maestro“, koji je doživeo ovacije u Veneciji, ali nije poneo Zlatnog lava, kojim je na Mostri ovenčan Lantimosov film „Jadna stvorenja“, zavredeo je sedam nominacija. Bredli Kuper, koji je potpisao ovu biografsku dramu o velikom kompozitoru Leonardu Bernštajnu, nada se Oskarima za najbolju mušku ulogu, najbolju glavnu žensku rolu (Keri Maligan), najbolji originalni scenario…

Veliko iznenađenje donele su i nominacije za britanski film „Zona interesa“. Naime, britanski sineasta Džonatan Glejzer nominovan je za najboljeg reditelja, za adaptirani scenario, kao i za najbolji strani film.

Bonus video: Srpski Oskar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar