Dragan Bjelogrlić u predstavi "Let iznad kukavičjeg gnezda", Foto: BDP/Predrag Zagorac

Beogradska pozorišta trebalo bi sutra, 19. maja, da usaglase zajednički repertoar predstava koje će biti izvođene tokom jula na sceni stadiona “Tašmajdan”, saznaje Nova.rs.

Neki teatri već su odlučili šta će izvesti pred publikom na otvorenom, međutim finalni repertoar saopštiće tek nakon koordinacije svih pozorišta u utorak.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević otkrio je za Nova.rs da će na Tašmajdanu igrati predstavu „Let iznad kukavičijeg gnezda“ u režiji Žanka Tomića, čija je premijera bila 2005. godine.

Ta crnohumorna satira Dejla Vasemana, prema romanu Kena Kizija, o pojedincu u represivnom sistemu bila je veliki povratak Dragana Bjelogrlića na scenu Beogradskog dramskog pozorišta, i trenutno je jedina predstava u kojoj popularni glumac i reditelj igra.

Pored Bjelogrlića u ansamblu su i Slobodan Boda Ninković, Milan Čučilović, Daniel Sič, Feđa Stojanović, Marko Živić, Srđan Dedić, Savo Radović, Milica Zarić, Rade Marković, Mirjana Trebinjac, Vladan Milić, Miloš Lazarov, Zoran Đorđević, Sonja Živanović/Draginja Mileusnić, Anka Gaćeša Kostić.

„Let iznad kukavičjeg gnezda“, Foto: BDP/Predrag Zagorac

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić rekla je da će informacije o letnjem repertoaru nacionalnog teatra imati nakon sastanaka.

– Dobro je i lepo što ljudi zajedno rade i repertoar će biti napravljen u dogovoru sa svim kolegama. Naša kuća će se potruditi da prikaže sva tri ansambla – rekla je Vujić.

Atelje 212 će, kako nam je to u petak rekao direktor Novica Antić, najverovatnije igrati komad „Art“ sa Svetozarom Cvetkovićem, Tihomirom Stanićem i Branislavom Zeremskim.

– To je naša stara predstava koju smo prošle godine obnovili, jer je odlična i publika je voli. Ona se uklapa i u tehničke uslove, jer to ne mogu da budu neke produkciono složene predstave. Igraćemo možda još jedan naslov, ali sve zavisi od toga da li ćemo dobiti termin, jer je odziv pozorišta za ovu akciju baš dobar – rekao je Antić, podsetivši i na predstavu “Titanik” odigranu svojevremeno na Tašmajdanu u okviru Bitefa.

Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, kaže da će više detalja znati u utorak i dodaje da bi trebalo da se na repertoaru Tašmajdana nađe “Prostor za revoluciju” Bitef dens kompanije, po konceptu i u koreografiji Isidore Stanišić.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu razmišljaju o nekoliko naslova.
– To su predstave “Lorencačo”, “Hotel Slobodan promet”, “Tartif”, “Gospođica”, “Otelo” – otkriva direktorka Tamara Vučković Manojlović.

„Lorencačo“, JDP, Foto: Nenad Petrović

Čelnici beogradskih teatara sastali su se dva puta do sada sa predstavnicima gradskog Sekretarijata za kulturu i razgovarali o mogućnostima da se održi letnja pozorišna sezona na otvorenom, pošto igranje u zatvorenimm prostorima zbog pandemije koronavirusa još uvek nije dozvoljeno.

Na poslednjem sastanku, u petak, 15. maja, usaglašeno je da se tokom ove sedmice odrede termini igranja predstava u dogovoru sa glumcima, jer, kako kaže direktor Ateljea 212 Novica Antić, treba voditi računa da oni budu slobodni, pošto je leto doba za snimanje serija.

Pročitajte još:

Predstave u našim teatrima ne igraju se od sredine marta. Pojedina pozorišta počela su prošle nedelje sa probama, ali se o povratku u sale do kraja ove sezone ne razmišlja.

Kako su nam rekli umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović i glumac Milan Marić sa tim ne treba žuriti sve dok mogućnost da se akteri predstave zaraze ne bude potpuno isključena.

– Klavir se ponovo dezinfikuje i sve je u redu, ali glumci su upućeni, da se izrazim plastično, na razmenu pljuvačke. Kao što je jedan moj stariji kolega rekao, više sam pljuvačke razmenio sa nekim kolegama nego sa svim ženama sa kojima sam bio. Takva je priroda naše umetnosti i zdravlje mora da nam prvo bude na pameti – rekao je Stojanović za Nova.rs.

U našem susedstvu, u Hrvatskoj, pozorišta i bioskopi biće otvoreni od danas, uz najviše mere zaštite. Glumci će igrati na međusobnom odstojanju od najmanje metar i po, uz razmak u publici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar