Ovako je u Hrvatskoj, HNK Split, Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pozorišta i bioskopi u Hrvatskoj biće otvoreni od 18. maja, a prema preporukama medicinara glumci će u skladu s merama borbe protiv kovida-19 igrati na međusobnom odstojanju od najmanjem metar i po, uz razmak u publici, prenose hrvatski mediji.

„Za sve vreme boravka u prostorima, uključujuci dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između izvođača, publike i osoblja od metar i po“, navedeno je u uputstvima Hrvatskog zavoda za javno zdravlje. Za one predstave na kojima nije moguće držati fizičku distancu, navodi se u istom dokumentu, preporučuje se da „uvek iste osobe odrade izvedbu“.

Prema uputstvima koja prenosi Index.hr, razmak od dva metra preporučuje se i između izvođača pevačkih deonica i muzičara sa duvačkim instrumentima, odnosno dvaput veći između publike i izvođača na sceni.

Iz splitskog HNK-a Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Preporuke se ne odnose na multipleks bioskope u okviru šoping centara, pošto se oni još ne otvaraju.

Posebno se preporučuje održavanje predstava na otvorenom i to tako da se označe sva mesta za sedenje i stajanje.

„Posetioce treba podsetiti da i nakon završetka programa drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima. Preporučuje se i regulisanje izlaska izvođača uz poštovanjem mera fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbegavanje susreta s publikom“, navodi se u preporuci. Dodaje se i da treba podsticati prodaju ulaznica preko interneta, a blagajnicima i razvodnicima preporučuje se nošenje maski i rukavica.

Medicinari u preporuci navode i da je potrebno održavati predstave isključivo prema evidenciji sa tačno navedenim imenima izvođača i osoblja, da se rekviziti nakon izvođenja dezinfikuju, a da se glumci što pre presvuku i istuširaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar