Foto: Shuttertock/A_Lesik

Predstave bi mogle da se igraju na stadionu Tašmajdan, ali je potrebno još dosta toga da se uradi i poklopi da bi to bilo realno izvodljivo, kaže reditelj Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta o predlogu gradskih vlasti da glumci igraju na otvorenoj sceni tokom leta.

Čelnici beogradskih pozorišta juče su se sastali sa predstavnicima grada u Sekretarijatu za kulturu da bi se dogovorili kako da se predstave igraju i pre jesenje sezone, tokom leta, na otvorenom. Dramskim umetnicima ponuđeno je da, pošto su pozorišta zatvorena zbog pandemije, predstave igraju na stadionu Tašmajdan, a planirano je da se one održavaju od kraja juna, ako uslovi budu to dozvoljavali.

– To je ideja gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla, ali dug je put do realizacije. Razgovarali smo o tome da li bi sve moglo da se izvede tako da predstave krenu krajem juna i igraju se do kraja jula, ali to zavisi i od ostalih uslova i potrebno je još mnogo toga da se uradi i poklopi da bi to bilo realno. To je u neku ruku i ideja koja je nova, da se igra u takvom ambijentu. Smatramo je važnom, u svakom slučaju, pozorištima je potrebno da izvode predstave – kaže Jug Radivojević.

Jug Radivojević/Foto: E-Stock_konstantin_bacetic

Direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić, na pitanje da li je stadion Tašmajdan podesan za izvođenje predstava, odgovorila je potvrdno i podsetila da su u tom prostoru već uspešno igrane predstave tokom Bitefa. Slično misli i Radivojević.

– Tašmajdan bi bio prilagođen potrebama pozorišta, postavila bi se montažna scena, a publika bi bila u parteru. To bi se dalo organizovati, dovoljno je to veliki prostor, pa bi mogla da se ispoštuju i pravila distanciranja. Treba povesti računa i o starijim sugrađanima, našim dragim penzionerima – dodaje on.

Radivojević kaže i da se u BDP-u već pripremaju za ovakvu mogućnost.
– Načelni dogovor je da svako pozorište pripremi po jednu predstavu i da se one odigraju dva do tri puta vezano. Svakako ćemo pokušati da bar do početka jula stignemo i da pripremimo predstave koje mogu da se igraju u skladu sa tehničkim okolnostima. Imamo već tri naslova koja bi mogla da se igraju. Izabraćemo jednu od tih predstava, gledaćemo da bude izvodljiva, a da publici bude atraktivna i po naslovu i po glumačkoj podeli – kaže Radivojević, dodajući da je zbog svega navedenog još rano govoriti o kojim se predstavama radi.
– Predstoje nam i naredni sastanci, svake nedelje, sve dok ne bude do kraja sve utanačeno – dodaje direktor BDP-a.