Foto:Tomislav Jagar

Albumi nisu izgubili smisao, ali mi kao band ne želimo pred publiku ukoliko nismo sigurni sami pred sobom da je to što smo napravili to, kaže u intervju za Nova.rs Zoran Prodanović Prlja, pevač legendarnog i kontroverznog riječkog benda.

Nakon jučerašnjeg novosadskog koncerta, čuveni riječki sastav Let 3 večeras svira po prvi put u beogradskom klubu Božidarac. Fanove benda čeka dva sata karakterističnog i originalnog nastupa po kojem je Let 3 poznat već decenijama. Nikada ne znate na kakvo će te iznenađenje naleteti, i zato su njihovi koncerti posebno iskustvo. Osnovu grupe čine basista Damir Martinović Mrle i pevač Zoran Prodanović Prlja. Osnovana je 1987. godine u Rijeci kao nastavak sastava Let 2 koji je Mrle osnovao posle Termita, jednog od prvih pank bendova u Jugoslaviji. Zaštitni znak su im dugi brkovi i provokativni tekstovi.

Njihove najpoznatije pesme u Srbiji su “Izgubljeni” iz davne 1989, sa njihovog prvog albuma, i obrada čuvene pesme Šabana Šaulića “Dođi da ostarimo zajedno” od koje je Let 3 napravio hit “Dijete u vremenu”. Album „Bombardiranje Srbije i Čačka“ koji se pojavio 2006. godine je svojim nazivom i omotom (na kome su članovi grupe u narodnim nošnjama sa prostora SFRJ sa dubrovačkim starim gradom u pozadini) izazvao dosta kontroverzi. Pogotovo nakon izbacivanja singla „Rado ide Srbin u vojnike (Pi…)“ za koji je snimljen spot u kome članovi sastava u srpskim narodnim nošnjama sede na kauču i masturbiraju.

Foto:Tomislav Jagar

– Sviraćemo u Beogradu naše najljepše pjesme, a ima ih podosta – kaže na početku razgovora za Nova.rs  Zoran Prodanović Prlja, pevač grupe Let 3.

Kakvi su vam scenski nastupi danas, šta publika može da očekuje? Nema više golotinje?

– Dođite pa provjerite, nikad nismo bili izvođači koji će samo izaći na pozornicu. Uvijek želimo ponuditi nešto više na sceni. Ponekad je to golotinja, a ponekad ne. Bitno je to da imamo respekt prema pozornici i publici.

Spremate nešto novo od pesama?

– Uvijek spremamo nešto novo, tako je bilo i uvijek će bit.

Već šest godina čekamo novi album Let 3. Da li su albumi izgubili smisao? I vi ste se fokusirali na singlove?

– Albumi nisu izgubili smisao, naprotiv. Mi kao band ne želimo pred publiku ukoliko nismo sigurni sami pred sobom da je to što smo napravili to.
Iz tog razloga se ponekad te pauze možda čine dugima, ali malo je izvođača koji bez obzira na te pauze ima toliki broj nastupa i publike koja ih pohodi.
A singlovi? Singlovi su uvijek dobrodošli, pogotovo u ovo brzo i često prepovršno vrijeme. Dodao bih i to da smo možda jedini band na svijetu koji nema struje u prostoru za vježbanje već nekih godinu dana. Bizarno, ali eto, takav je novi ritam Grada Rijeke.

Let 3 je imao ove godine pesmu “Drama” sa Alkom Vujicom. Kako je došlo do saradnje?

– Mi za te saradnje biramo neke ikone s ovih naših prostora, a Alka je sigurno jedna od tih. Lijepo od nje što je pristala sarađivati s nama. Sve je nekako leglo, njen glas i pojava, naša pjesma i ovo ludo vrijeme u kojem živimo.

Radili ste i sa Terezom Kesovijom, Severinom… Ko je sledeći?

– Razmišljamo o saradnji s vrhunskim teniserom i svestrano talentiranim košarkašem zlatnih usta.

Foto:Tomislav Jagar

Ti si deo šoua “Zvijezde pjevaju” na HRT-u, gde nastupaš zajedno sa zagrebačkom glumicom Jelenom Mihaljević. Kakvo je iskustvo? Da li je dobro plaćeno i koliko uživaš?

– Iskustvo je jako zanimljivo i intenzivno. S Jelenom sam proveo jedan nezaboravan session u toj cijeloj priči. A o novcima ne bih, možda najljepše citirati onu mudrost koja glasi „Svaka kaplja mokri“.

Šta ima novo u Rijeci, kako se živi zimi? Dosadno?

– Rijeka? Da je nema trebalo bi ju izmisliti. Jako dosadna, a opet na neki čudan način ultra zanimljiva i posebna.

Šta slušaš od novije muzike, sviđa li ti se nešto? Ili samo stare proverene stvari?

– Iskreno, radije slušam provjerene, iako danas ima toliko dobre glazbe da je teško u šumi vidjet stablo. Na kraju krajeva,vox populi je nepogrešiv. Ono što uspije doći do publike vrijedi, i živjet će u narodu.

Foto:Denis Lovrović

Pratiš li noviju srpsku rokenrol scenu?

– Ne mogu se pohvaliti da baš pratim tu novu scenu, ali ja i nisam neka ciljana grupa. Imam puno prijatelja na srpskoj sceni i veseli me da je živa i aktivna.

Vaš najbolji koncert u Beogradu ikad?

– Jako teško pitanje, nek ovaj bude najbolji i svi sretni.

Pratiš sigurno Svetsko prvenstvo u Kataru, poznat si kao neko ko voli fudbal. Kakva su ti predviđanja za Hrvatsku i Srbiju? Na prošlom prvenstvu ste ostvarili nezapamćen uspeh, teško je to ponoviti…

– Propast ćemo ko žeton, i jedni i drugi. Hrvatska ima neku prednost zbog već ostvarenih rezultata, a Srbija je pod velikim pritiskom očekivanja bez obzira na sjajnu generaciju koja ju predstavlja na Mundialu.

Bonus video: Cane o 40 godina karijere Partibrejkersa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar