Foto: BusPlus Produkcija

Deveti pozorišni festival "Bucini dani" posvećen pozorišnom kritičaru, književniku i esejisti Milosavu Buci Mirkoviću biće održan od 10. do 15. juna u Aleksandrovcu. Svih pet predstava takmičarskog programa odigraće se na sceni Doma kulture koji nosi ime čuvenog Župljanina. U toku festivala svečano će biti obeležen i značajan jubilej 50 godina postojanja i rada ove institucije kulture.

Jedini glumački festival na pozorišnoj mapi Srbije ponovo ima simboličan moto: „Kulturom do opstanka“, a u ponedeljak, 10. juna otvoriće ga intrigantno ostvarenje „Ko igra Sonju Savić“ Andraša Urbana (Gradsko pozorište Čačak/Bitef teatar).

Slede predstave „Režim ljubavi“ (Tanja Šljivar/Snežana Trišić) Kruševačkog pozorišta, „Kako sam naučila da vozim“ (Pola Vogel/Tara Manić) u „Heartefakt“ produkciji i „Akademija smeha“ Ateljea 212 (Warai do Daigaku /Milica Kralj). Takmičarski program 14. juna zatvara „(Pra)Faust“ Beogradskog dramskog pozorišta na tekst Johana Volfganga Getea, u režiji Borisa Liješevića.

Foto: Festival RUTA/Promo

Zanimljivo je da će se Svetozar Cvetković, ovogodišnji dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“ pojaviti pred veoma zahtevnom i sofisticiranom župskom publikom u dve predstave („Kako sam naučila da vozim“ i „(Pra)faust“).

Organizatori su pripremili i prigodan prateći program sa izložbama i okruglim stolovima o situaciji u pozorištu i kulturi. Glumački žiri u sastavu Ljubomir Bandović, Vanja Milačić i Mina Lazarević odlučivaće o glumačkim nagradama „Zlatno zrno“, koje će biti dodeljene u više kategorija 15. juna. U čast nagrađenih biće izveden mjuzikl „Violinista na krovu“ Jevrejskog kulturnog centra u Beogradu.

Bonus video: Novi dan – Bucini dani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar