Foto: promo

Beograd se večeras pridružuje proslavi Svetskog dana harfe – svečanim koncertom u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca sa početkom u 20 časova, koji se održava pod sloganom "Imaš li ti žicu".

Iako se širom sveta 20. oktobra slavi harfa i sve njene varijante, kao simboli kreativnosti i mira, srpska prestonica će večeras obeležiti ovaj praznik u slavu instrumenta, koji podseća na važnost stvaranja društva bez stereotipa i ograničenja u samoizražavanju. Koncert, u okviru Međunarodnog festivala harfe, 19. po redu, organizuje Udruženje harfista i prijatelja harfe Srbije.

Na sceni Kolarca prodefilovaće profesionalni muzičari (harfisti, ansambli) i učenici i studenti harfe iz Srbije, a na programu su dela srpskih kompozitora i aranžmani srpske tradicionalne muzike. Publika će čuti svetsku premijeru dela Dragane Jovanović „Sedam malih princeza“, u izvođenju Zoje Đorđević, Marije Đurašević, Isidore Jakovljević, Elene Đurđević, Mine Jakovljević, Dore Franolić i Dunje Ter Haar. Na programu su i splet narodnih pesama „Jedva čekam da nedelja prođe“, „Moj golube“ i „Vlaško kolo“, u aranžmanu Branke Krauder, potom „Kosovski splet“, u aranžmanu i pod dirigentskom palicom Jelene Grbić, zatim „Splet srpskih pesama“ i „Vranjanski čoček“.

Svetsku premijeru imaće i delo „Varijacije na veoma poznatu temu“ Dimitrija Beljanskog u izvođenju kvarteta harfi „Arabeska“, kao i „Snake Fiction“ – Juga K. Markovića, koji će izvesti „Ansambl Studio 6“. Na programu su i
„San, svetlost i kretanje“, Božidara Obradinovića, „Malas Vita“ Dragane Jovanović, Mokranjčeva „Sedma rukovet“…

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar