Podeli
Foto: promo

Beograd se večeras pridružuje proslavi Svetskog dana harfe – svečanim koncertom u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca sa početkom u 20 časova, koji se održava pod sloganom "Imaš li ti žicu".

Iako se širom sveta 20. oktobra slavi harfa i sve njene varijante, kao simboli kreativnosti i mira, srpska prestonica će večeras obeležiti ovaj praznik u slavu instrumenta, koji podseća na važnost stvaranja društva bez stereotipa i ograničenja u samoizražavanju. Koncert, u okviru Međunarodnog festivala harfe, 19. po redu, organizuje Udruženje harfista i prijatelja harfe Srbije.

Na sceni Kolarca prodefilovaće profesionalni muzičari (harfisti, ansambli) i učenici i studenti harfe iz Srbije, a na programu su dela srpskih kompozitora i aranžmani srpske tradicionalne muzike. Publika će čuti svetsku premijeru dela Dragane Jovanović “Sedam malih princeza”, u izvođenju Zoje Đorđević, Marije Đurašević, Isidore Jakovljević, Elene Đurđević, Mine Jakovljević, Dore Franolić i Dunje Ter Haar. Na programu su i splet narodnih pesama “Jedva čekam da nedelja prođe”, “Moj golube” i “Vlaško kolo”, u aranžmanu Branke Krauder, potom “Kosovski splet”, u aranžmanu i pod dirigentskom palicom Jelene Grbić, zatim “Splet srpskih pesama” i “Vranjanski čoček”.

Svetsku premijeru imaće i delo “Varijacije na veoma poznatu temu” Dimitrija Beljanskog u izvođenju kvarteta harfi “Arabeska”, kao i “Snake Fiction” – Juga K. Markovića, koji će izvesti “Ansambl Studio 6”. Na programu su i
“San, svetlost i kretanje”, Božidara Obradinovića, “Malas Vita” Dragane Jovanović, Mokranjčeva “Sedma rukovet”…

Komentari

Vaš komentar