Aleksandar Peković Foto: Nebojša Babić

Aleksandar Peković novi je upravnik Kolarca, saopšteno je iz Kolarčeve zadužbine.

Aleksandar Peković je odlukom Odbora Kolarčeve zadužbine postao novi upravnik ugledne institucije stare 90 godina zamenivši na tom mestu dugogodišnju direktorku Jasnu Dimitrijević, precizira se u saopštenju Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Novi čelni čovek Kolarca autor je i direktor brojnih projekata u oblasti kulture i kreativnih industrija u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, a veliko iskustvo sticao je tokom godina kao šef Odeljenja za muzičku produkciju RTS-a. Bio je i zamenik sekretara za kulturu Grada Beograda a takođe i direktor projekata Evropske prestonice kulture „Beograd 2020“ i „Herceg Novi 2021“, podseća se u saopštenju Kolarčeve zadužbine.

Peković je diplomirao je filmsku i TV produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa Markom Maršićevićem, suosnivač je i direktor Arteria Creative Network, Instituta za kreativne industrije za region Zapadnog Balkana, sa sedištem u Ljubljani, i član je fokus grupe za kulturne i kreativne industrije grada Ljubljane.

Osnivač je i izvršni direktor međunarodne agencije za muziku i izvođačke umetnosti CODA Artists zahvaljujući kojoj su u Begradu gostovali Elina Garanča, Plasido Domingo, Marta Argerič…

Dosadašnja upravnica Jasna Dimitrijević, kako ističu iz Kolarca, odlazi nakon tri mandata tokom kojih je uspela da u veoma teškim vremenima održi Zadužbinu i njenu delatnost kroz izuzetne programe visokog umetničkog kvaliteta „na čemu su joj zahvalni“.

Posle godina borbe da ovo zdanje, suočeno s neizvesnom budućnošću, opstane, najveći doprinos Jasne Dimitrijević je, kako navode u ovoj ustanovi, usvajanje člana Zakona o kulturi od strane Republike Srbije, kojom je Zadužbina Ilije M. Kolarca svrstana u red institucija koje uživaju posebnu brigu.

Bonus video: Zubin Mehta na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare