Foto: Nova.rs

Prošli su najteži dani za Kolarac, kaže za Nova.rs Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine, pošto je Ministarstvo kulture, nakon teksta na našem sajtu, dodelilo sredstva za nesmetano obavljanje delatnosti ove institucije.

Samo nekoliko dana uoči Nove godine Nova.rs je pisala da Kolarac dočekuje kraj 2020. sa dugom u kasi od četiri miliona dinara i dve zaostale plate za 49 zaposlenih. Takođe i da ukoliko Zadužbina Ilije M. Kolarca do 31. decembra ne dobije u više navrata obećanu pomoć i trajno rešenje, ovom kulturnom zdanju preti stečaj.

I 31. decembra Kolarac je dobio finansijsku pomoć, otkriva za Nova.rs upravnica ove institucije.

– Kolarčevoj zadužbini su dodeljena sredstva iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja u cilju obezbeđivanja uslova za nesmetano obavljanje delatnosti u vanrednim i otežanim okolnostima usled pandemije koronavirusa. Ova bespovratna finansijska pomoć podrazumeva pokrivanje troškova poslovanja iz prethodnog perioda, ali i nadalje – priča Dimitrijevićeva.

Jasna Dimitrijević, Foto: Nemanja Jovanovic/ Nova.rs

Objašnjava da se to, pre svega, odnosi na troškove objekta, odnosno dug javnim i komunalnim preduzećima i na deo neisplaćenih zarada zaposlenima za novembar i decembar prošle godine.

– Ovakvom odlukom Ministarstva kulture, prošli su najteži dani za Kolarac. Ne samo zbog pandemije Kovid-19 i nemogućnosti odvijanja redovne delatnosti, a time i ostvarivanja sopstvenih prihoda, već i zbog inicijative i spremnosti Ministarstva kulture i informisanja i ministarke Maje Gojković, da se trajno reši pitanje finansiranja Kolarca kao deo ciljeva politike tog ministarstva – pojašnjava naša sagovornica.

Ministarstvo kulture i ustanova na čijem je čelu usaglasili su se, kako ukazuje, da je funkcionisanje Kolarca pitanje od nacionalnog značaja:

– U narednom periodu će se raditi na uspostavljanju pravnog modela koji će obezbediti finansiranje Zadužbine i poverene poslove koji su u skladu sa našim kulturno obrazovnim delatnostima i zadatkom trajnog negovanja publike. Pomoć države i Ministarstva kulture, putem proglašavanja za instituciju od nacionalnog značaja i finansiranje ustanove, omogućiće da Kolarac sačuva svoj simbolički značaj i specifičnu ulogu koju ima u našoj kulturi – precizira Dimitrijevićeva, a konačno rešenje očekuje u martu.

Bez obzira na dobijenu pomoć i najavu rešavanja statusa institucija će u narednim danima završiti izradu Strateškog plana razvoja Kolarca u periodu od 2021-2025. godine. To je deo procedure u postupku rešavanja pitanja trajnog finansiranja Zadužbine Ilije M. Kolarca, kaže na kraju Jasna Dimitrijević.

Podsetimo, još od maja prošle godine iz Kolarca je više puta apelovano da im je neophodna finansijska pomoć. Tada su prvi put na sastanku sa predstavnicima Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu i kabineta premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić ukazali na katastrofalnu situaciju u kojoj se Kolarac nalazi. U pitanju je specifična institucija koja se finansira u najvećem procentu od sopstvenog prihoda koga nije bilo zbog pandemije. I izuzimajući jednu donaciju iz kabineta premijerke u junu, na pomoć su čekali do poslednjeg dana 2020. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare