Jasna Dimitrijević, Foto: Nemanja Jovanovic/ Nova.rs

Ozbiljni finansijski problemi s kojima se poslednih meseci suočava Kolarčeva zadužbina još nisu rešeni, ali je, kako kaže direktorka jedne od najstarijih ustanova kulture kod nas Jasna Dimitrijević, sa najviših instanci obećana pomoć.

– Poslali smo sve finansijske analize, koje sadrže i šta je sve od programa otkazano, i sada očekujemo odgovor kabineta premijerke Ane Brnabić i upućivanje na Grad Beograd ili republiku kao nadležne instance sa kojim treba da regulišemo finansijske odnose – navela je Dimitrijević za naš portal.

Zadužbina Ilije M. Kolarca se, kako smo već pisali, usled prekida aktivnosti zbog pandemje i vanrednog stanja, našla pred kolapsom. Dovedeni su u pitanje servisiranje obaveza, isplata plata zaposlenima, a otkazano je ili odloženo 160 programa. Procenjuje se da će ukupan gubitak – od sredine marta, kada su prestali sa radom – do septembra, biti 30 miliona dinara, zbog čega direktorka Jasna Dimitrijević nije isključila mogućnost da institucija, osnovana 1878. godine, trajno zatvori vrata ukoliko im grad i država ne pomognu.

– Mi smo obrazložili sve razloge zbog čega se nalazimo u gubitku. On je posledica nemogućnosti ostvarivanja sopstvenih prihoda zbog vanrednih okolnosti. Na sastanku sa predstavnicima kabineta Ane Brnabić, predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja i gradskog Sekretarijata za kulturu je iskazana volja da se do kraja godine kratkoročno reši finansiranje Kolarca u skladu sa Zakonom o kulturi, a da se nakon toga pronađe i trajno rešenje – izjavila je Dimitrijević za Nova.rs.

Ona je navela da očekuju praktično rešenje, odnosno, preciziranje kojim pravnim aktom će biti regulisano funkcionisanje Kolarčeve zadužbine.

Kako kaže pozvali su se na Zakon o kulturi koji omogućava finansiranje 45 odsto od ukupnih godišnjih troškova zadužbine.

– To može biti realizovano sporazumom ili ugovorom koji Kolarac može potpisati sa Ministarstvom ili Gradom. Onda se u budžetu opredeljuju sredstva u tu svrhu – rekla je Dimitrijević i dodala da očekuju što hitniji odgovor, jer im je svaki dan važan.

Kolarčeva zadužbina ima 50 zaposlenih i projektno se finansira. Oko 25 odsto budžeta čine sredstva koja dobijju na konkursima i od sponzora i donatora, a 75 odsto su prihodi od prodaje ulaznica i iznajmljivanja prostora za koncerte, radionice, predavanja, konferencije.

Knjižara i Galerija Kolarčeve zadužbine rade, filmske projekcije su organizovane na terasi, umesto u sali „Art bioskopa“, a koncerti se planiraju od septembra.

– Iako nismo dobili sredstva za Likovnu galeriju na konkursu Ministarstva, a gradski konkurs je ukinut, mi u ovom trenutku ne možemo stati sa programima za koje imamo ugovore sa umetnicima. U avgustu ćemo najaviti novu muzičku sezonu, a od septembra nastavljamo koncerte. Nadam se da će biti uslova za to – napomenula je direktorka Kolarčeve zadužbine.

Četiri koncerta violiniste Nemanje Radulovića, koji su bili planirani od 16. do 19. marta, odloženi su za period od 28. septembra do 1. oktobra, pijanistkinja Jol Eum Son nastupiće 17. oktobra, a njen kolega Fazil Saj 23. septembra (oba koncerta trebalo je da budu u aprilu).

Koncert soprana Tamare Rađenović, baritona Davida Bižića i pijaniste Đorđa Nešića, planiran za 15. april, biće održan 15. oktobra, a novi termin koncerta klavirskog dua Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić, posvećen muzici Vlade Divljana i Sergeja Prokofjeva je 17. novembar (bio je zakazan 10. maja).

Simfonijski orkestar RTS-a izvešće 9. oktobra delo Hoakina Klerča “Uspomene iz Beograda”, koje je komponovao za „Gitar art festival“ i publika je trebalo da ga čuje 14. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare